fredag 31 december 2010

Gott Nytt År alla nära och kära...

och ha en underbar nyårsafton..


Två glada indiskt klädda pojkar.

Kan någon som dricker kaffe komma...

Optimus Prime, Alexanders nya transformer. En av favoriterna just nu.
Ibland säger barnen så himla roliga saker. Idag när jag och Roger sitter vid frukostbordet och försöker ha lite vuxenkonversation så sitter Alexander brevid och tjatar. Han vill nämligen att Pappa skall komma och leka med honom och han ger sig inte i första taget. Då kläcker han ur sig. "Kan någon som dricker kaffe ta med sig koppen upp till rummet." Till saken hör att jag aldrig dricker kaffe.

Både Alexander och Sebastian behöver börja skolan/dagis igen. Tur är att jag nästa vecka börjar skola in Sebastian och veckan därpå börjar Alexander skolan igen. Vi behöver komma in i vardagsrutiner.

Tända och släcka, det är hopplöst här, det finns ingen logik i vilken knapp man skall trycka på. Varje gång jag försöker tända eller släcka en lampa får jag hålla på två-tre gånger innan jag får på/av den lampa jag vill. Sedan sitter det alltid en av och på knapp även till varje uttag, kan vara rätt så förvirrande när man råkat slå av den av misstag och man inte förstår varför uttaget helt plötsligt slutat fungera.

Åksjuk eller magsjuka...

Igår eftermiddag skulle vi åka och titta på ett köksskåp, den andra som jag beställde blev ju inte så lyckad som ni vet. Sagt och gjort vi tog bilen och stannade till vid affären för att köpa lite vatten. Istället blev det äppeljuice i barnförpackning med sugrör. Det var nog sista gången vi köpte det.

Sebastian i sidenskjorta för barn.
Vi hann åka i 10 minuter och sedan spydde Alexander. Det är inte första gången det händer att han spyr i bilen efter att ha druckit juice. Han blir antingen åksjuk av juice eller så har han åkt på magsjuka. Han har dock idag (läs fredag) varit dålig i magen så det kanske var magsjuka ändå.

Vi hittade inget köksskåp eftersom man tydligen måste köpa ett helt kök, vi får leta vidare. Vi fick återvända i förtid eftersom Alexander blev dålig. Inte så trevligt att spy i påse i farten..

Här ser ni Sebastian i nyårskläderna när han provade dem igår kväll. Vi skall på klubb med en av våra indiska grannar på nyårsafton.

Möbelleverans och slutbetalning taket.

Våran köksmöbel med 6 stolar, 2 saknas.
Igår, torsdag kom äntligen våra köksmöbler och Alexander och Sebastians våningssäng. Jippi... I vanlig ordning så kom ett helt gäng med folk, fyra stycken som först bar in vårat nya köksbord samt 6 stolar. Vi hade beställt och delbetalat 8 stycken så där var första grejen. Finish på möblerna var sisådär, det var lite kantstött och en av stolarnas skinnklädsel var skadad. Det klagade vi på och när man ser köksbordet i fullt solljus så ser det lila ut. Det orkade vi inte klaga på. De fyllde i färg på de ställen som saknade färg och lack över kunde vi glömma. Men på det stora hela ser det bra ut.

Sista handen läggs vid våningssängen.
Alexanders och Sebastians dubbelsäng fixade de till det sista på plats i rummet. Så nu har Alexander ett eget krypin på överslafen.

Problemet som vi genast har upptäckt är att Sebastian vill dit upp också och vi är livrädda att han skall falla ner därifrån i det hårda marmorgolvet. Vi får väl se hur länge vi klarar av att hålla honom ifrån överslafen.

De hade dessutom missat att göra en öppning för Alexander att klättra in via så nu måste han kliva över grinden. Det orkade vi inte heller klaga på. Risken är att möbeln blir helt förstörd om de ska till att såga en öppning. Han klarar av att klättra över men det var inte det vi kom överens om. För att kunna klaga måste man ha en ritning och när vi beställde möblen gjorde de en ritning, men den glömde/kom vi inte på att kopiera. Så här i efterhand ångrar vi att vi köpte en i helträ, vi har hittat andra våningssängar i järn som är billigare. Men det var senare det. Den här är i alla fall rejäl och den kommer hålla i evigheter och Alexander gillar den, det är det viktigaste.

Färdigt balkongtak dock numera med ett smutsigt golv.
Mitt i kaoset kom våran takgubbe som ville ha betalt. Vi betalade trots att altangolvet inte är 100, det var helt nymålat innan de kom nu ser det ut som det var 20 år sedan de målade golvet. Men i värsta fall får vi väl ta hit någon som målar om golvet åt oss. Vi skulle även vilja måla om det vita/gräddfärgade men sen så tänker vi det är inte vårat hus, vi skall dock bo här i två år. Jag tror dessutom Roger har abstinens att fixa lite hemmavid. Vi får väl se hur det blir om vi bättringsmålar för våran egen skull.

Nu skall vi bara få möblerna och fixa till mys pys med blommor och ljuslyktor etc.

På förmiddagen åkte jag till Fab India och där hittade jag fina lyktor och ljuslyktor. Jag har även inhandlat lite kläder och annat smått och gott där. Blommor skall vi fixa senare.
Alexander i sin nya våningsäng, stegen är avhängd eftersom annars klättrar Sebastian upp.

onsdag 29 december 2010

Taket är nästan klart...

Stommen är målad, takpannorna på plats och allt ser bra ut förutom städningen, känns tråkigt att ha en stor fläck på det nymålade altangolvet.. Dessutom så vill vi att han bättringsmålar sidan så att det ser bra ut, ut mot gatan.

Förra året i januari såg Alexander ut så här, vattkoppor.

Sebastian likaså en vecka senare...
Men tänk de kom i måndags och nu är det onsdag och de är i princip klara, fantastiskt jobbat. Så nu har vi en balkong med tak men inga möbler att sitta på. Det skulle ta två veckor men som ni vet här i Indien kan det lika väl betyda tre veckor.

Ta tex vårat nya köksbord och barnens våningsäng, vi var lovade att få det innan jul, nu har det snart gått en vecka efter jul och vi har fortfarande inte fått grejerna, i måndags sa det tisdag och idag ringde de och sa att de behövde ytterligare en dag för att torka polish på bordet. Det är lite kallare än vanligt här i Bangalore så han skyllde på det. Vi sitter inte direkt i sjön eftersom de varit vänliga nog att låna ut en dubbelsäng till barnen och ett annat bord och stolar för oss under tiden men det är tråkigt att inte ha sina nya grejer och hela vårat hem känns så provisoriskt i och med att vi väntar på våra andra möbler också.

På tal om det i måndags fick vi besked om att båten med vår container anlänt till Chennai men vi har fortfarande inte fått order om att Roger skall åka dit och förtulla våra saker, vi hade hoppats att vi skulle få grejerna innan nyår men det blir nog efter nyår.

Idag har jag i alla fall fått mitt bankkort, vi har två kort kopplade till samma lönekonto, dvs Rogers :-) så nu behöver jag inte alltid ha cash utan kan betala med kort. Dock så har jag faktiskt lyckats betala med Rogers kort med min underskrift, skulle aldrig ha fungerat i Sverige men det gjorde det här.

Idag har vi tagit det lungt och gjort lite småärenden medans vi såg på hur arbetet med taket fortskred, Roger hämtade mitt kort ifrån hans jobb och jag handlade lite kött och tog ut pengar. Vi måste ju betala möblerna samt för takjobbet.

Idag har vi ätit världens minsta fläskkotletter, det var mera ben än kött så kändes det i alla fall och fettranden var extremt stor. Ja ja antingen får jag låta bli att äta det här eller så får jag se till att inspektera bitarna jag köper. Förra gången skickade jag Suresh och det kanske hade varit bättre att köpt just detta själv, särskilt som det var första gången jag köpte det.

Till lunch åt vi dock tunnpankakor efter ett recept jag hittade på webben. Pannkakorna vart väldigt goda med körsbärssylten samt vaniljglass, vanligtvis brukar Roger få steka pannkakor i detta hushåll men jag lyckades faktiskt steka några själv också idag som vart lyckade. Jag brukar inte ha tålamod att få till dem men det gick faktiskt bra.

tisdag 28 december 2010

Avlöningsdags...

I veckan har jag avlönat två maider och idag var det dags även för trädgårdsmästaren. Döm om min förvåning så dök ett bekant ansikte upp, dock inte det ännu mera bekanta ansiktet som varit hos oss varje dag sedan vi flyttade in. Tydligen har våran trädgårdsmästare avlönat någon annan i sin tur (den som finns på bild här), så det var nog helt rätt att ge han (den jag trodde var våran trädgårdsmästare) som tog ner det döda trädet häromdagen lite extra pga hårt arbete. (inrådan ifrån Suresh)

Så min dräng har också en dräng. Jag var lite tveksam till att ge honom lönen oavsett men efter lite dividerande med honom och Roger så kom vi fram till att det var i sin ordning att ge lönen till killen utanför. Han hade helt enkelt använt sig av underentreprenörer och det var ju trots allt honom jag hade ringt tidigare för att få ner trädet och buskarna på baksidan, dock hade inte han själv personligen gjort jobbet. Jag ville ju liksom inte ge fel person pengarna.

Han sa att han skulle komma varje dag framöver men det tror jag på när jag ser det... Han undrade om jag inte skall köpa blommor snart.. (Jag och Suresh hade tänkt göra det efter nyår, får väl använda våran ersättningschafför till det kanske) för han tyckte rabatterna såg lite klena ut och jag har en hel massa krukor på baksidan utan blommor.

Inte alldeles lätt att vara arbetsgivare här i Indien. :-)

Ätit fisk för första gången hemma...

Sist när vi var och handlade kött så vågade jag mig på att köpa fisk. Nannu fick sedan laga till den på indiskt vis. Det smakade riktigt bra lite som torsk som såg ut som laxfjärilar. Hur som helst jag har en omgång till i frysen den skal jag nog försöka laga till som jag brukar laga fisk hemma i ugnen. Hoppas att det blir bra, hemma äter vi fisk minst en gång i veckan.

Det blev lite konstigt med fisk och ris och utan gräddsås ni vet. Måste dock prova, har även köpt en typ av stekpanna som vi hoppas att Nannu skall kunna baka indiskt bröd på. Skall bli spännande och se om hon kan göra det på fredag.

Målarfärg och balkongmöbler...

Idag har vi shoppat utemöbler till våran balkong, när nu taket snart är klart så kände jag och Roger att vi måste köpa utemöbler så att vi kan utnyttja våran fina balkong med tak. Sagt och gjort när vi väl fått våran ersättningschafför på plats så tog vi oss ner till Commercialstreet och tittade på korg/rottingmöbler.

Roger och Olivia inspekterar från utsidan,
i bakgrunden ser ni grannen som också renoverar.
Vi har i alla fall beställt en tresits-soffa, fyra stolar för vuxna och två för barn samt ett runt bord för att matcha det hela. tar dock två - tre veckor innan vi har det på vår balkong så vi får väl inviga balkongen med taket på en filt kanske :-)

Lägger upp kort på möblerna när vi fått dem levererade. Takjobbet då, när vi kom hem ifrån stan så stod takarbetarna där och sa att de var klara med målning av stommen och att det bara var takpannorna som skall på. De ville att jag/vi skulle godkänna jobbet. (Till saken hör att det var mörkt när vi kom hem) Vi sa att det gör vi gärna i dagsljus :-) så vi får väl se, vi är lite skeptiska eftersom det var målarfärgsfläckar på uppfarten och vi såg hur de satte märken på en nymålad stolpe under förmiddagen så jag skulle tro att de måste bättringsmåla i morgon men det skall vi låta vara osagt.

Så kanske är taket klart redan under morgondagen om de får på takpannorna så fort, pannorna ligger i alla fall och väntar på balkongen redan. Imponerande hastighet de har jobbat på, det finns bra hantverkare här i alla fall.

Stackars Suresh...

I söndags ringde en väldigt upprörd chafför, hans far hade blivit påkörd av en bil och brutit både armar och ben. Han sa att han inte kunde komma till oss dagen därpå (läs måndag). Det gjorde inte oss så mycket eftersom Roger ändå var sjuk och vi ville bara vara hemma.

På tisdagen dök Suresh upp med en ersättningschafför för oss eftersom han måste vara ledig i 20 dagar för att vara med sin pappa. Det visade sig att de tydligen måste kapa en arm och ett ben på hans 80-åriga far. Han var jätteledsen och grät och jag hade själv svårt att hålla tårarna borta.

Våran ersättningschafför verkar vara helt okej även om det känns konstigt att det inte är Suresh som tar hand om  barnen när man lämnar dem i bilen sovandes. Mina tankar kommer i alla fall vara hos Suresh och hans far på fredag när de skulle kapa benet och armen på honom.

Man påminns i alla fall om att trafiken är farlig här i Indien, tur vi har en stor och ny bil och att vi kör försiktigt men vad hjälper det om omgivningen är vårdslös.. Ja ja hittills har allt gått bra..

Svetslopporna far i luften...

Så här fixar man ström till svetsen...
Igår (läs måndag) kom hantverkarna som skall bygga ett tak på våran balkong. Det är för att vi skall kunna sitta under tak även när det regnar samt slippa solen då det är alltför varmt. Dessutom skapar det ett extra rum för oss. Hur som helst så kom det fyra stycken och det borrades och svetsades för fullt. Efter bara en dag var nästan hela ramverket uppe och det är inget litet tak det håller på att bygga.

En fungerande svets i Indien...
Det är alltid intressant att följa hur man jobbar här i Indien, de var fyra stycken och de hade olika roller, en man höll i stegen, en fixade med rören som de svetsade ihop, en tredje svetsade. Hur som helst så har vi tagit lite kort för att symbolisera hur jobbet fortskrider.

Att vara sjuk i det här hushållet är inte så enkelt... alla vill vara med pappa.
Roger hade fortfarande ont i magen och låg mestadels till sängs så vi var hemma och tog det lugnt. Som tur var har det lossnat lite för Alexander då han har träffat lite kompisar på gatan som han kan leka med. En tjej som kommer ifrån Norge A och två indiska killar har sprungit in och ut ur huset mest hela dagen. Även Sebastian har fått en släng av magproblem då han varit på besök i duschen ett par gånger utan att gå in på alltför många detaljer.

Här kommer ytterligare bilder ifrån hantverkarnas jobb.
Säkerhetsansvarig, hoppas att det inte är vi.

Ramen börjar ta form.

Arbetarna är på lunch så vi vågade ta en bild på svetsen inkopplad.

måndag 27 december 2010

Sjukstuga...

Idag har Roger legat till sängs hela dagen. Han har förmodligen åkt på en förkylning men han har i alla fall legat däckad hela dagen. Typiskt när han är ledig och hemma och vi skulle kunna vara ihop hela familjen. Men förmodligen beror det just på det.

Vi insåg häromdagen att det är ungefär ett halvår sedan vi kunnat bara vara och slappa utan massa måsten. Så en del press har väl släppt under julen för oss båda. Därför är vi så trötta, jag kan inte hålla mig vaken medans jag lägger barnen och vaknar alldeles för sent och kan inte somna om.

Olivia men min indiska hjälp idag, hon vill inte ligga ner så ofta nu för tiden.
När jag insåg att Roger skulle ligga till sängs under dagen planerade jag in en lunch på klubbhuset, passade bra att det var Söndag och det betyder brunch. Denna brunch står sig slätt mot den vi hade på Taj West End men den var jättebra ändå. Dessutom käka lunch med tre ungar ute skulle jag aldrig ge mig på hemma i Sverige. Här vet jag dock att jag får hjälp.

I Indien så finns det alltid någon servitris över som ser när man behöver avlastning för att kunna äta. Under tiden jag åt så tog en vänlig indiska helt enkelt Olivia i famnen, dessutom hjälpte de Alexander och Sebastian att fylla på sina tallrikar när jag ammade. Helt fantastiskt. Inget ont om serveringspersonal i Sverige men där finns liksom ingen tid direkt för dem att hjälpa till på det viset. Dessutom skulle man anse att det var ens uppgift som förälder, vilket det är, men gud vad skönt det var att få hjälp så jag kunde njuta av lunchen något.

Fresh lime soda sweet, 3:e för dagen. Indiens nationaldryck.

Alexander i rutchkanan till barnpoolen vid klubbhuset.
Under lunchen träffade jag familjen Ö som äntligen lyckats få hit hela den planerade gästskaran. Det tog över en vecka för att alla skulle kunna komma hit till Indien tack vare snökaoset i europa. Under lunchen och efter lunchen passade ungarna på att bada medans jag drack fresh lime soda.

Julkortet, oklart hur länge vi haft det...
I morse när jag röjde lite kollade jag i Alexanders väska. Vad hittar jag där. Ett julkort från Mamma och Pappa som jag missat. Undrar om farbror Ks julkort ligger någonstans på Alexanders rum också. Måste leta vida tillfälle. Måste säga till Nannu och Suresh att om de tar emot posten se till att den hamnar i brevlådan så att inte fler brev går samma öde till mötes. Alexander fick ett julkort ifrån öppna förskolan häromdagen så han ansåg säkert att all post var hans. Så tack för kortet mor och far alltid lika kul att få post i sin brevlåda. Man känner att man bor någonstans när man får post.

Jag känner mig på dåligt humör, men det beror nog på att Roger är sjuk och ens planer för dagen blev lite spolierade pga det... Borde gå och sova så jag orkar med morgondagen. Saknar er hemma i Sverige och juldagstraditionerna och julskinka på hårt bröd med stark senap.

söndag 26 december 2010

5-år på juldagen blev Alexander

För precis 5 år sedan kom Alexander till världen, tänk vad tiden går, känns som igår jag kom hem ifrån familjen Fs julfirande och sov ett par timmar och vaknade av att vattnet gick. Tänk vad mycket som har hänt sedan dess, två syskon har han hunnit få, renoverat hela huset hemma, haft två olika uppdrag i jobbet, flyttat till Indien mm...

Ja må han leva, Alexander i den lånad sängen...
Jag smög i alla fall upp tidigt för att hinna vakna innan Alexander, dock hjälpte det inte innan jag var klar hade han vaknat och låg och låtsas sov i sängen. :-) Jag gjorde dock en liten bricka och vi gick in och sjöng för honom. Eller rättare sagt jag sjöng och övriga följde med.

Det blev lite färre paket då tomten har så många paket i containern som kommer senare. Dock fick han den utpekade transformen som han sett på Hyper City. Optimus Prime. Dock en aning avancerad. Roger spenderade hela morgonen åt att försöka lista ut hur man fick den från robot till lastbil. Till slut lyckades det. Jag skall lägga upp en bild på det när jag har en bra bild på den.

Båda barnen ville självklart "hjälpa" till.
Tårta skulle delas och fixas, jag ordnade själva fyllningen och tårtbotten gjorde jag på julaftonen. Dock fick jag ta Roger till hjälp för att få till vaniljsåsen då den skulle kokas. Lite knepigt med mängden men det blev bra och gott. Garneringen blev färska jordgubbar som det är säsong för just nu här i Indien. Gissa om det kändes som midsommar :-)

Fem ljus och flaggan från familjen D används flitigt här...
Roger fick sedan vispa grädden för hand eftersom elvispen är i containern och garnera konstverket och den blev så här fin och god var den också.


Bara dukningen kvar innan vi kunde njuta av tacos.
Kolla in storleken på avocadon, skalet är ifrån endast en avocado.
På kvällen åt vi tacos, jag hade smugglat med tacokryddor och guacamolemix och idag hittade jag mjuka tacoskal (vetetortillas) så då slog vi till. Särskilt som Stella hade köpt avocado till oss. Den heter något annat här som jag inte kommer ihåg just nu och är betydligt större. Det räckte med en. När vi skulle lägga barnen somnade både Roger och Jag och jag vaknade typ 2 och kunde inte somna om. Därför kommer dessa inlägg lite konstig tid. Var tvungen att gå ner och skriva lite för att kunna somna om.

Liten kavalkad av julklappsöppningen...

På morgonen vaknade Alexander tidigt och ville gå ner och se om tomten varit här. Konstigt nog hade jultomten lämnat en hög paket under granen och fyllt julstrumporna med godis och annat smått och gott som vanligt.
Morgonpaket, Racecarhjälm
Morgonpaket, buzz lightyear armbindel
Barnen fick välja var sitt paket och vad de fick ser ni på bilderna. Därefter följde en lång väntan för barnen. Roger och barnen var på morgonpromenad medans jag julstökade i köket och lade sista handen vid julmaten.

Klapphögen med Alexander som jultomte.
Vi åt jullunch och sedan påbörjades den stora julklappsöppningen. Alexander fick övriga utrustningen för så nu ser han ut som en mänsklig variant av Buzz lightyear (från filmen Toy Story för oinsatta). Sebastian fick ett garage till alla sina bilar och en hel del annat.

Amning pågår under julklappsöppningen.
De fick också var sin sparkcykel, tanken är att Alexander skall åka till skolbussen med den ifrån huset när han och jag har bråttom på morgonen.


Alexander i full mundering a la Buzz Lightyear.

Julklappsöppning pågår, mammor och pappor får hjälpa till med förpackningar.

Olivia låg mitt ibland oss, i bakgrunden obligatoriska skräpet.

Dublogrejer hade tomten med som vanligt, en truck och ett flygplan.

Garage till alla Sebastians bilar, liksom lite StarWars svärd till Alexander.

Sparkcyklar, Alexanders kan till och med omvandlas till en väska, något han gillar.
På kvällen så snackade vi med Roger sida av släkten via Skype, ringde min sida av släkten via ip-telefonen på datorn och så frossade vi i chocklad och åt rester av julbordet på kvällen. Barnen somnade utmattade av en film.

fredag 24 december 2010

God Jul alla nära och kära...

Här har vi precis avslutat julklappsöppningen och ätit god julmat. Vi ville bara önska en God Jul till alla vänner och släktingar hemma i Sverige och våra nya vänner här i Indien.

Så här såg våran jultallrik ut, man kan enkelt säga att det kallskurna inte var så omfattande. Några små skinkbitar och ägghalvor med soltorkade-tomatpesto på. Man får improvisera när man inte har rom i närheten. Annars så bjöd vi på köttbullar och prinskorv, ungsomelett med champinjonstuvning, köttfärspaj och potatisgratäng och potatis.

Jag saknade sillen och nubben, men nubbe hade jag inte fått i Sverige heller. :-)

Ha en underbar God Jul och många kramar ifrån oss här i Bangalore/Bengaluru.

För övrigt har vi solsken idag men tomten kom till oss ändå trots avsaknad av snö och kyla.

torsdag 23 december 2010

Matlagning på schemat...

Idag har jag provat och invigt den nya ugnen, jag gjorde en köttfärspaj av överbliven köttfärs, gjorde även en potatisgratäng som skall ersätta janssons då vi inte har någon ansjovis att tillgå just nu. (tror dock att det finns att köpa men jag har varken tid eller lust att flänga runt för att hitta det när det bara är Roger och jag som troligast skall äta den). Dessutom har vi gjort julköttbullarna och jag har inhandlat formar så att jag kan göra tårtbotten till Alexanders födelsedagstårta.
Vår fina köttfärspaj i nya ugnen.

Idag kom takbyggaren förbi, han kunde tänka sig att påbörja jobbet då tillståndet för vårat tak är klart. Jag förslog måndag då vi inte vill ha massa hantverkare springandes hos oss under julhelgen, dock var de här för att ta lite mått och få handpenning (50 % av beloppet).

Dessutom kom klåparen till hantverkare och han trodde på fullaste allvar att han skulle kunna måla upp skåpet och få mig att vilja ha det. Till slut föreslog Suresh att vi skulle ringa Srini och mycket riktigt så skulle tydligen hantverkaren betala tillbaka mina pengar för skåpet. Ångrar att jag inte väntade på Suresh innan jag beställde det. Återstår och se dock om jag får några pengar...

Köksfläktskartongen fungerar också som leksak.
Våran köksfläkt har inte fungerat speciellt bra och idag kom en helt sprillans ny fläkt, dock är den inte så mycket bättre men jag vet i alla fall att den är helt ny.

När Roger kom hem så klädde vi granen och nedan ser ni slutresultatet. Alexander var helt upp i varv och exalterad som barn skall vara kvällen innan julafton.

Påklädnad pågår

Så här fint blev det.

onsdag 22 december 2010

Lugn relativt trivsam dag...

har jag haft idag. Morgonen började rätt intressant med en Sebastian som ville åka med pappa till jobbet. Han kom hem glad efter att få ha åkt bil innan frukost. Fick inte ur honom ur bilen förrän vid 10-tiden. Han och Alexander lekte i bilen och stackars Suresh med...

Kökskåp med rätt funktion...

Men finish = noll, gör om gör rätt eller pengar tillbaka.
Jag och Alexander åt den vanliga gröten, jag tänkte inte flänga runt i affärer idag eftersom barnen behöver leka av sig så jag fick till slut med mig barnen till klubbhuset, där spenderade jag ca 1½ timme i lekrummet innan jag fick med mig Sebastian och Olivia ned för att beställa mat till en hungrig mamma. Jag helammar fortfarande så jag är vrålhungrig vid lunch eftersom Olivia har hunnit äta minst 3 gånger innan jag fyller på.

Alexander var kvar i lekrummet, när jag kommer till poolkanten där jag valde att sitta vid ett bord med parasoll eftersom helt plötsligt var det en fantastisk sommardag här i Bagalore. (Igår var det riktigt kallt då våran chafför hade en stickad tröja på sig likadant på morgonen, men vid lunchtid idag var det riktigt badväder och folk låg och solade vid poolkanten). Jag såg då till min glädje en av de andra svenskmammorna på området. A med en av sina två barn. Hon har en tjej som är ett år yngre än Alexander och hon sprang glatt upp till lekrummet för att leka med honom medans jag och A beställde mat till hela gänget.

Så underbart att få snacka lite strunt samtidigt som barnen kunde leka ihop. A och jag har inte träffats mer än som hastigast på luciakvällen häromveckan, hon har även en liten tjej till några månader äldre än Olivia som Alexander fick att skratta så hon kiknade under den kvällen så hon kom ihåg oss väl. Trevligt att träffa någon mer förälder som man känner kan bli en god vän.

Hur som helst vi hann väl inte mer än beställa så ringer Suresh, då är leveransen av det beställda köksskåpet på plats och ville ha betalt, vad gör man? A erbjuder sig passa barnen medans jag springer hem. Väl hemma konsterar jag att jag inte tänker betala mera eftersom skåpet i sig hade rätt funktion en finishingen saknas totalt. Kolla faneren på denna bild...

Så jag lämnar honom med nyckeln eftersom Stella är på g och jag inte är hemma ännu, samt förklarar för honom att jag inte tänker betala för en produkt jag inte är nöjd med och springer sedan tillbaka till stackars A som är sitter med fyra ungar vid poolkanten.  Jag hade glömt att de skulle komma med skåpet eller rättare sagt jag chansade på att de skulle komma vid 3 tiden istället som vanligt några timmar senare än de säger att de skall komma.

Tillbaka vid poolen njuter vi av en god sallad och efterrätt och dryck och barnen likaså och snackar skit medans barnen leker i lekparken. Sebastian ville sedan bada och eftersom jag inte hade badkläder med, det var ju kallt i morse :-) fick han till slut bada näck. Det är ju badkläder på men jag hoppades att jag skulle komma undan med detta eftersom han är så pass liten. Min enda skräck var att han skulle få för sig att han var bajsnödig i poolen men som tur var slapp jag det.

Dessutom sprang jag på amerikanskan ifrån Royal Orchid som snart kommer flytta in i Palm Medows också. Kul ytterligare en som man kan umgås med när man kommit mera i ordning här hemma. Gick sedan hem med barnen då Sebastian började bli lite väl trött efter lek och bad och mat, placerar bägge två framför tvn och hoppas på det bästa och efter lite mat till Olivia så kunde jag smita iväg med Suresh för att inhandla en handväska då min andra är trasig. Det blev en för 300 INR = 40 kronor, skall köpa en annan nere på stan men den får duga tills vidare.

Våran nyinköpta ugn
Väl hemma igen så konstaterade jag att ingen hade kommit för att packa upp ugnen och demonstrera så jag ringer killen på Hyper City som jag köpte ugnen av (tog självklart numret så att jag kan ringa och trycka på) och han säger att inom 48 timmar så ingen kommer idag utan i morgon. Jag påpekar då att jag helst vill använda ugnen idag och inte i morgon. Döm om min förvåning då en kille dyker upp efter en timme senare och demonstrerar och packar upp ugnen för 100 INR, så mina påtryckningar kanske fungerade. Tyvärr gällde det inte våra möbler, ni vet köksbordet med 8 stolar och våningsängen till barnen som vi var lovade innan jul, enligt idag skall det dyka upp tisdag nästa vecka. Vi får väl se det kan lika väl bli om två veckor. Men vi sitter inte i sjön eftersom vi har vårat lånade köksbord och sängar, men det vore skönt att få våra egna grejer.

Vi har sedan ett litet krig med barnen för att då dem att somna och när man halvgroggig efter att ha sövt barnen kommer ner vid 22.20 tiden och inser att internet är nere så blir man rätt förbannad. Jag skickar ett sms till internetkillen. Under tiden slog Roger in de sista? paketen. Nu är dock internet tillbaka, därav den sena timmen.

Dan före dan före dopparedagen...

Här hemma har vi nedräkning inför julafton då det skall komma julklappar till barnen. Jag och Roger räknar ner för då kommer barnen få julklappar och förhoppningsvis leka och uppskatta dem mycket. Barnen räknar ner för att de har längtat efter sina julklappar så länge.

Imorgon när Roger kommer hem ifrån jobbet så skall vi klä granen, förhoppningsvis hinner jag göra julköttbullarna på dagen samt en potatisgratäng (janssons utan ansjovis) samt kanske en omelett med champinjonstuvning på julafton samt steka kycklingprinskorvar, då har man ett litet minijulbord.

På kvällen skall vi lägga fram julstrumporna så att tomten kan fylla dem med överraskningar till barnen att vakna till, sedan får de välja var sitt paket att ta ifrån paketen under granen som tomten lagt under granen under natten. Sedan skall vi mysa vid frukostbordet och förbereda inför jullunchen och därefter så skall vi ha julklappsutdelning.

Roger måste ta ledigt ifrån jobbet på julafton eftersom det är ingen röd dag i Indien, ganska intressant eller vad säger ni?

tisdag 21 december 2010

Urvriden julstressad mamma.

Tydligen kan man drabbas av julstöksstress även i Indien, känns som man inte hinner någonting och ungarna bara bråkar och slåss. Sebastian har drabbats av tvåårstrots och Alexander kan inte låta bli att retas. Det gnälls och gråten flödar med jämna mellanrum. Mycket teater åtminstone ifrån Sebastian. Det är väl svårt när storebror också är hemma på dagarna.

Sebastian finklädd innan Alexanders show på TISB

Datarummet
Idag har jag i alla fall köpt en ugn, dock inte invigd ännu eftersom den står oupppackad på bänken. Imorgon kommer någon och installerar den för 100 INR (rupier). Det vill säga tar upp den ur lådan sätter i kontakten och demonstrerar hur den fungerar :-) Plåten är modell mindre än hemma men jag tror att jag skall kunna baka och göra gratänger i den utan problem. Skall bli intressant att se hur den fungerar ihop med de indiska ingredienserna.

Dessutom har jag julshoppat godis/kakor och mat till julen. Jag har köpt grädde för att se om vi kan göra något julgodis under helgen som kommer. Vi har även köpt lite mera julpynt för att klä den sk julgranen som vi tar in ifrån uppfarten lite senare. (Vill inte ta in den för tidigt då jag tror att den kan dra med sig myror in.)

Suttit och räknat och sorterat med Alexander och gett stjärnor för att tala om att han gjort ett bra jobb. Han kämpar på med siffrorna, han kan räkna men inte hur de skall skrivas ännu och han har också svårt att känna igen dem om han ser en siffra. Men räkna till 10 på engelska och svenska kan han även om han hoppar över sex på engelska.

Nannu har gjort huset presentabelt och tvättat och lagat mat. Roger håller på att förbereda för att våra möbler skall tullas in i landet. Tydligen skall vi betala skatt på tv och annat (vi fick höra i Sverige att vi inte skulle behöva göra det) och idag har han skickat iväg sitt pass till Chennai för tydligen dög bara orginalet för att få in grejerna i landet. Det är väl positivt för det betyder att våra grejer snart kommer...Men det blir nog efter nyår som grejerna faktiskt anländer till huset i Palm Medows.

måndag 20 december 2010

Alexander vill hälsa till Marcus och Emma...

Idag bad Alexander mig att hälsa till våra gamla grannar Marcus och Emma, han ville att jag skulle tala om att han har hjälpt mamma och laga mat idag. Många kramar ifrån Alexander (och Sebastian och Olivia) till Marcus, Emma och Aylee.. ( ber om ursäkt om namnen är felstavade... ).

Måndagssysslor...

Diska helgens disk, laga lunch, mata och duscha tre barn och dessutom sätta på en tvättmaskin. Då har jag inte ens börjat med kvällsmaten, gissa om jag blev glad när Stella dök upp och sa att hon fixar middag och disken efter lunchen och om hon hinner sweap the floors.

.
Alexander stolt över maten.
Imorgon kommer Nannu och hon får grovstäda huset igen. Imorgon skall jag ha pengar så att jag kan åka och shoppa det jag behöver inför julen också.

Alexander var en bra hjälpare idag när han sköljde och hackade champinjonerna och dukade bordet när vi lagade köttfärssås och spagetthi.

Sebastian sov i bilen och Olivia uppe i sin provisoriska säng (vagninsatsen) så jag och Alexander fick kvalitetstid ihop.

Fjärde advent med glögg och lussekatter...

Igår söndag så var vi hembjudna till familjen E. Vi samlades vid tre tiden och drack resten av vår medhavda glögg och pepparkakor, A hade bakat kladdkaka samt gyllenfina lussekatter som vi mumsade på. Familjen Ö hade med sig smågodis ifrån Sverige så det var verkligen fest.

Man får julstämning trots att det är varmt och man sitter i shorts. Det är dock alltid ett äventyr att ha med alla tre barnen och man hoppas att det inte skall bli allt för mycket gnäll. Just nu är det Sebastian som gnäller mest, med Alexander är god tvåa som gärna vill ha uppmärksamhet.

Det gäller att komma ihåg att man har utsatt dem för rätt stora prövningar på sistone, för ibland känns det som de inte har någon uppfostran alls och vi gör helt fel. Men förmodligen är det en själv som inte är riktigt i balans. Det är jobbigt att inte ha hjälp på heltid eftersom allting tar så himla mycket längre tid här än i Sverige. Man har ingen diskmaskin och ni kan tänka tre barn under 5 år samt mat tre gånger per dag samt att jag ammar Olivia i tid och otid känns det som. Att inte ha diskmaskin är ingen höjdare då.

Familjen Ös julkrubba, Stella har gjort den tillsammans med sin man.
Egentligen går det bra men man kan ändå förlora humöret känner jag. Inte så bra då det går ut över barnen. Snart är det dock jullov och Roger kommer vara hemma lite mera och sedan efter nyår så jobbar Nannu heltid och Sebastian börjar dessutom dagis samt att vi förhoppningsvis har fått våra saker i januari.

Att få till ett julbord har vi/jag lagt ner, vi kommer köra köttbullar och potatis och kanske om jag köpt en ugn kan vi få till en potatisgratäng, vi får se... Det viktiga är julstrumpan och julklapparna under granen och lite julsånger och pepparkakor.

Dock måste jag få till en tårta till Alexander på juldagen då han fyller år, vispgrädde och jordgubbar och bananer finns. Det jag saknar är tårtbotten och vaniljsås (ni vet den lite tjockare varianten). Tårtbotten kan man göra själv om jag får en ugn, men vaniljsåsen är i containern, skall fråga om det går att få tag på här, annars så får det bli jordgubbar inne i tårtan också det funkar ju också.

Här ser ni Olivia i vagnen på väg hem igår skrattandes.

lördag 18 december 2010

Skön lördagskväll med fungerande internet och spotify...

Jag och Roger fick en lugn kväll när väl barnen hade somnat i tur och ordning, först slocknade Sebastian, sedan Olivia efter ytterligare en amning (ni vet hon brukar tanka rejält innan natten, i gengäld sover hon hela natten därefter) och därefter Alexander efter lite ryggkliande och godnattsång...

Sedan dess har jag bloggat, surfat och lekt med spotify och spelat julmusik, min favorit är självklart Carola, little drumboy etc... För mig är julmusik = Carola, men det finns annat också som är bra men det är väl lika bra att erkänna att jag är svag för Carola.

Så skönt att få en stund för sig själv efter en dag fylld av barn och nya intryck. Önskar bara att man hade sina egna möbler så skulle det vara okej.. Våran hästensäng tex...

Vi har haft lite problem med internet, det har lagt av vid 11 tiden de senaste dagarna men ikväll verkar det fungera peppar peppar. Nu är det bara hastigheten som kunde vara bättre, det hackar lite när man skall kolla på tex arga snickaren ifrån kanal5play. Dessutom fungerar bara ip-telefonen via datorn ännu. Vi vet inte vad som är fel men vi hoppas att det löser sig när våran router ifrån Sverige anländer.

Varför inte använda Skype säger ni, jo det fungerar jättebra men till tex mormor fungerar det mindre bra. Hon har inte dator och definitivt inte internet.

Tur bör man ha...

när man skall shoppa julklappar med tre barn. Vi hade sådan tur att alla tre barnen sov när vi anlände till leksaksaffären som vi äntligen hittat. Jag och Roger kunde slutföra våra julklappsinköp. Äntligen, nu har vi bara småsaker kvar som att slå in presenter och få till lite julmat etc för att kunna fira julafton i Indien.

Hela familjen Dahlgren deltog i Luciatåget på "företagsdagen"
Kommer kännas konstigt att inte ha snö och familjen i närheten. Mamma och Pappa brukar ju nästan alltid vara hos oss mer eller mindre under julen. Framförallt att inte åka till min mormor, barnens gammelmormor kommer kännas jättekonstigt, kan inte minnas när jag inte varit hos mormor under julen senast.

Oavsett så kommer vi nog få en bra jul ändå.

Efter julklappsinköpen som gömdes under en filt i baksätet så gick vi tvärs över gatan till en taco bell, dock utan nötkött men det var gott ändå :-). Därefter korsade vi gatan en gång till (med livet som insats trots grön gubbe känns det som) för att kolla in SPAR och andra butiker som låg jämsides med leksaksaffären i ett shoppingkomplex.

Där hittade Roger skjortor, av dressman stil, fast inte lika dyra så klart. Faktum var att en skjorta vi köpte precis innan vi åkte till Indien fanns exakt likadan i denna butik. Hur som helst så var tanken att jag skulle köpa en ny handväska då min nuvarande väska givit upp (remmen har lossnat) men det glömdes bort.

I denna butik måste jag återkomma då det fanns jättefina vaser och annat fint på en av våningarna som vi inte hade tid att titta på med tre barn i släptåg. Här fanns de stora köksborden vi letade efter för ett tag sedan, dock betydligt dyrare än det vi inhandlade. Kändes som vi var i en butik som lika gärna hade kunnat ligga i Sverige förutom att det var indier överallt och färgerna är betydligt starkare och fler.

Väl hemma igen så hade vi fått ett julkort ifrån Sverige (tydligen kan man få vanlig post på en lördag). Det var B och Y ifrån öppna förskolan som skickat en hälsning. Nu vet ni att det kom fram som det skulle :-) Tack så mycket, Alexander blev väldigt glad, liksom jag och Roger som vet att det går att få fram brev hit.

En konstig grej här är att våran hyresvärd får sin post hit till våran postlåda, har inte fått klart för mig ännu om det är vanligt eller om vi skall säga till att vi inte vill ha det så. Vet inte om man kan förolämpa hyresvärden om man kräver att han skall adressändra. Känns dock inte kul att få hans post i våran låda. Men det kanske man vänjer sig vid.