fredag 22 april 2011

Simkungen... nästan

Efter tre veckors simskola så har Alexander blivit riktigt duktig. Framför allt har  han blivit säkrare i vattnet och vågar vara under vattenytan och dessutom så klarar han att crawla riktigt bra så länge han håller andan, just nu måste han komma på tricket hur man gör när man skall upp till ytan för att hämta andan.


Nu tar han en paus en vecka eftersom vi skall på semester, men det finns ju pool där, sedan får han fortsätta i fyra veckor till i maj. Därefter hoppas jag att han kan simma så att han kan träna själv därefter och så kan jag sätta honom på simskola nästa år igen för att få upp hastigheten etc.

Torsdagsbak med el hela dagen...

Igår utmanade jag och Nannu ödet, vi påbörjade svenskt bullbak utan att vara säkra på att ha el. Vi provade att baka på indisk torrjäst för att Nannu vill kunna baka för sin bror som har ugn under nästa vecka när hon har semester. Hennes brors hustru har ugn så efter gårdagen gick hon hem med bullformar, bakplåtspapper och lite vaniljsocker och pärlsocker, resten kan hon hitta här i Indien.

Bullar i ugnen...

Färdig och ligger och svalnar på galler. Kunde ha jäst lite bättre men helt okej.
Alexander ville baka på sitt lov och nästa vecka är vi borta på semester så det blev igår som blev bakdagen. Vi bakade bullar och en indisk sockerkaka som egentligen skulle ha chokladglasyr på sig så den var inte tillräckligt söt utan det samt så försökte vi göra maränger av äggvitorna som blev över. Tyvärr så blev de misslyckade förmodligen för att vi inte gjorde som det stod, man skulle ta bara en tredjedel av sockret och vispa och sedan vända ner resten mot slutet. Jag hade redan hällt i hela decilitern med sockret så vi fick vispa ändå. Marängen blev väldigt kladdig och mjuk så nästa gång skall vi göra som det står.

I sommar skall mamma lära mig baka surdegsbröd där man inte behöver ha färsk jäst hemma eller torrjäst. Tanken är att mamma skall lära mig hur man gör och att jag sedan lär Nannu eftersom jag kommer inte ha tid att baka jämt med Olivia och ungarna.

sedan toppade vi dagen med att göra lasangette med kryddblandning ifrån Sverige. Skall lära Nannu att göra lasagne när vi kommer hem ifrån lovet.

Hur som helst så hade vi ström hela dagen vilket var tur för på kvällen sedan kom världens regn och vi blev av med strömmen och har fortfarande nu vi lunchtid inte fått tillbaka huvudelen, vilket betyder ingen tvättmaskin och ingen micro och ingen ugn.

Det regnade och regnade och åskade och åskade och nu på morgonen så fortsatte det regna, men nu har det slutat och solen börjar titta fram. Hoppas att vi slipper så långvariga regnskurar när vi är på semester i bergen. 

Fin i håret i några timmar...

På onsdagen var jag äntligen iväg och fick håret färgat igen. Den hade en väldigt ful utväxt och dessutom syntes en del av mina tyvärr gråa hår. Alexander var med hela tiden och var jätteduktig. Han satt och ritade och skrev sitt namn på ett papper och tittade på när alla gjorde sig vackra. Jag mitt hår, någon sina tånaglar och någon sina ögonbryn och någon fick håret tvättat.

Trötta barn, efter simlektion och respektive dagis slappar i soffan.
Spat på Palm Meadows har det mesta, massage som ni vet, hårklippning, vaxning av benen och alla andra konstiga ställen :-) , manikyr, pedikyr och ansiktsbehandling så ni som kommer på besök kan njuta av det ni känner för till en relativt billig peng. Inte billigast i stan men heller inte så att man känner sig rånad.

Jag fick håret fönat rakt som vanligt men det blev förstört då jag var med på simlektionen senare med Alexander.

Alexander och jag åt pasta bologonese med vitlöksbröd till till lunch på klubbhuset eftersom han stått ut med att vänta på att jag skulle bli klar.

Under simlektionen hängde åskan i luften och ett tag trodde jag att vi var tvungna att avbryta för att regnet kom, men vi klarade oss och regnskuren kom först när vi hade bytt om och var klara för att gå hem, vi hann dock hem innan så vi slapp bli genomsura.

Regnen har kommit av och till hela veckan och det är skönt när det efter tryckande värme kring 35 graders stecket kyls av med ett häftigt åskväder.

Tisdagsfika på As balkong.

På tisdagen var jag och Alexander bjudna på fika hemma hos A och det bjöds på trevligt sällskap i form av A i familjen E och A i familjen W. Det bjöds på mangopaj och Alexander intog sin paj framför Buzz lightyear film och snackade strunt på balkongen innan det blev dags för att åka hem och käka lunch och förbereda inför simlektionen för dagen.

Ödlejakt...

Miniödlan på väggen bakom tvn så ni får en
uppfattning om hur små och söta de är, the lizzards.
Det är ödlesäsong, dvs små bebisar har börjat födas. Vi har haft flertalet miniödlor inomhus som jagas och släpps ut även om just denna lilla två decimeters ödla gick ett annat öde till mötes då det var Nannu som tog ut den med sopkvasten dask i huvudet och sedan ut med tappad svans eller halvdöd...

Första dagen på lovet..

så åkte vi till Mc Donalds för att äta en lunch ihop. Alexander hoppade en stund i hoppborgen och han spelade playstation och lekte hela dagen. Simskolan fortsatte också och han gör hela tiden framsteg.

Nannu tog Olivia som på kvällen tog sitt första egna steg. Hon stod stilla och gick ett staplande steg framåt. Så till sommaren kommer hon garanterat springa runt själv hemma i Sverige.

Nannu med solstrålen Olivia som växer och blir stor...

Söndag - Grattis Mamma

På söndagen fyllde min egen mamma och barnens mormor år, det firade vi med att skypa på eftermiddagen under ett bra tag. Ett tag var det riktigt internationellt när även B ringde upp ifrån Sydafrika.  Hon är där och jobbar under ett par månader och såg att vi var online.

Här kommer lite blommor virtuellt mamma som jag handlade med tanke på dig.

Blomsterbudet arrangerar blombuketterna direkt vid dörren.

Påskliljor, nja men stora fina gula liljor fick jag tag på lagom till påsk. Så himla fina och doftar mycket och gott.

Orchideer fick det också bli, tänkte på mina som jag lämnade hemma i Sverige när jag köpte alla dessa.

Handla dvd-spelare inför resan...


I lördags så åkte vi ner till en shoppinggata som bara hade elektriska prylar, alltifrån telefoner till tv-apparater och högtalare etc etc. Vi var på jakt efter dvd-spelare som Alexander och Sebastian skall ha i bilen för att kolla på film när vi skall sitta i bilen flera timmar på väg till vårat semestermål.

Portabel dvd spelare för bruk i baksätet i bilen på semestern.
Det var en fantastisk bit av Indien. Överallt små trånga kyffen överfyllda med allsköns apparater och fullt med folk och mopeder och bilar och barn och hundar och ljud överallt och självklart väldigt varmt. Att gå runt där med två av tre barn var inte en hit men det var till dem vi handlade så vi ansåg att de skulle med. Dessutom luktar det överallt både illa och gott och skräp...

När vi väl hittade en dvd-spelare som verkade helt okej så prutade vi och fick två stycken för 8000 rupier. Helt okej. Det var med garanti dock utan kvitto :-) Osäker på om garantin gäller men Manju hävdade att det gjorde det.

Roger och Sebastian myset på Hard Rock Cafe

Pyssel för de minsta finns på barnmenyn som Alexander uppskattade.
Efter kaoset på den gatan som jag tyvärr inte kan namnet på men som min chaufför vet var den är så var det skönt att sätta sig ner vid ett bord på Hard Rock Cafe - Bangalore. Där åt vi hamburgare och Sebastian beställde en chicken burger på klingande engelska. Ibland så förvånar han oss. Just det hade vi inte koll på att han kunde säga.

Det var mysigt och barnen skötte sig jättebra och då är det trevligt att vara ute med dem.

onsdag 20 april 2011

Påsklov för Alexander...

Morgonmys i sängen alla tre syskonen.

Äggjakt här har Alexander färglagt och skrivit
sitt namn själv på ett ägg.
I fredags när han kom hem ifrån skolan hade han haft äggjakt, nu väntar två härliga lediga veckor för honom. En vecka med Mamma och Olivia och en vecka semester med hela familjen. Jag och Alexander skall ta det lugnt och bara vara och kanske baka och framför allt skall han fortsätta sina simlektioner.

fredag 15 april 2011

Äntligen regn...

Så kom äntligen regnet, det har varit kvalmigt den senaste veckan och det har hängt i luften men äntligen igår kom det regnet. Så skönt att få en frisk luft igen och kyla av omgivningen. Så mysigt med ett riktigt åskväder som höll i hela kvällen igår.

Tamil new year och försenad pizza

Pepperonipizza bakad i stenugn av ett franskt par som bor
här och startat en pizzeria.
Igår var Nannu ledig för att hon skulle iväg med familjen och till kyrkan, det var goverment holiday och det finns det många utav här i Indien, oavsett så är inte alla lediga utan det beror på vilken religion man tillhör. Nannu är kristen men hon och kyrkan hade arrangerat en hel dag för alla familjen så jag sa inte nej när hon ville vara ledig.

Jag och A tog oss till pizzastället Chez Martinez (tror jag det heter) bakom Sorbet som de har varit på så många gånger. Vi var lite tidiga tjugo i tolv och dels hade de problem med att få igång ugnen. En timme senare hade vi fortfarande inte fått pizzan. När den väl kom var den dock jättegod och vi åkte därifrån mätta och nöjda.

Stella ryckte in och jobbade och diskade och gjorde kvällsmaten så jag slapp göra den när alla barnen var hemma.
Stella matar Olivia, denna gång ris, köttfärs och tomat och mjölk
och en klick smör.

Elbrist och vattenbrist..

Hela denna vecka har vatten och el strulat, måndag och tisdag hade vi ingen el på förmiddagen och inget vatten på eftermiddagen. Lite svårt att tvätta då. Dessutom är det varmt hela tiden ca 35 grader och även i skuggan blir det riktigt varmt.

Vi kör igång ACn när jag skall amma och när vi skall lägga oss ett par minuter för att få ner värmen sedan går det bra att sova. Det är mest Alexander som har problem då hans överslaf är för varm, han sover på madrass i vårat rum eller mellan oss.

När det varit så varmt denna vecka så har jag simmat med Alexander på hans simlektionstid. Så skönt och jag är så stolt över Alexander. Innan kursen så kunde han aldrig vara under vattnet, nu vill han vara under vattenytan hela tiden och igår (läs torsdag) så simmade han själv ett par meter ibland glömmer han röra armarna ibland glömmer han sparka och ibland glömmer han andas när han kommer upp ifrån vattnet.

Men  han är så himla duktig och nu när han inte är rädd längre och han märker att han kan ta sig fram själv så tycker han det är roligt också. Hela förra veckan och denna veckan har han frysit innan lektionen varit slut men igår var han kvar sist och frös inte heller. Vilken skillnad träningen har gjort. Han skall gå hela nästa vecka och egentligen veckan därpå men då är vi på semester, men jag låter nog han gå ytterligare en månad på simkurs (maj också) så blir han säkrare och säkrare...

Jag skall filma honom vid tillfälle och lägga upp här så får ni se hur duktig han har blivit.

Astmahosta och cykelinköp...

Natten mot tisdagen så började Sebastian att hosta igen, han verkade inte speciellt sjuk i övrigt men jag höll honom hemma då han inte sovit speciellt mycket. Då passade jag på att åka till sportaffären igen för att denna gång köpa en cykel till honom.

Det fanns en studsmatta utanför den stora sportaffären och barnen gillade den.

Sebastian på studsmattan.

Här med hela utrustningen på... inklusive dimma

Alexander på väg även han med dimma.
Han är avundsjuk på broschan som har en cykel och trehjulingen når han inte ner till pedalerna på. Idiotiskt att den är så hög. Oavsett så bar det av och en lämplig cykel hittades samt även simutrustning till honom. Han fick även ny hjälm och lås.

Den nya fina cykeln till Sebastian.
På kvällen så var Roger på cricket och Nannu stannade längre så att de stora barnen skulle hinna somna. Tack för det. Roger verkade ha haft roligt, jag vill också gå på match någon gång innan vi åker hem. Vi får väl se när det blir.

Ny utrustning till simmaren...

Rosor och gult, Roger valde denna gång då jag var ute...

Påskgul fin bukett utanför som kom någon vecka för tidigt.

Alexander med hela utrustningen innan simlektionen.

Alexander efter lektionen som gick jättebra, han tycker det är roligt nu.
Alexander har gått i simskola den senaste veckan men han hade problem med att vatten kom i näsan hela tiden, därför bar det av till den berömda stora sportaffären som låg en bit ute på landet. Där finns allt man kan behöva, dykutrustning, simkläder, vandrarkläder, cyklar, cricketutrustning och annat. Jag och Manju var på jakt efter ett cyklop som skulle täcka både ögon och näsan när Alexander simmade.

Badmössa som täcker öronen hade vi redan införskaffat. Jag fick som vanligt fina blommer även denna vecka.

Födelsedagsfest i Suncity

Bollhavet var uppskattat av båda två på partyt...

Alexander i karusellen inne på Funcity

Sebastian i samma karusell

Ben ten är väldigt populärt här i Inden bland småpojkar,
här en tårta med honom på.

Sebastians fina drake på armen...

Nakenbad i väntan på kvällsmat, inte tillåtet egentligen men
fungerar för att han fortfarande är så pass liten.
I Söndags var Alexander bjuden på kalas. Det var en kille i hans klass som fyllde år och hans föräldrar hade hyrt Funcity ( det är en variant på Busborgen fast mycket mindre) där fick de leka först i ett lekrum, och sedan hade de laddat plastkort med pengar som man kunde spendera i arcadspel, maskiner som de kunde åka i och slå och slänga saker i. Alexander och Sebastian hade så roligt så de hade inte tid att äta varken mat eller tårta när det blev dags för det. Två mycket trötta barn åkte hem med mig och Olivia.

De åkte även en form av karusell och jag var tvungen att åka med själv för att Sebastian skulle få åka och den var nästan för snabb för min smak, ungarna älskade det men jag hade gärna sluppit. Undrar i vilken ålder den genen kommer att man mår lite illa när det går för fort. Som tur var så gick det bra även fast jag åkte två gånger i rad för att Sebastian ville åka en gång till.

Det hade den obligatoriska målningen också och Sebastian fick en fin drake på armen. På väg hem fick de var sitt paket trots att de själva inte fyller år. Ja ja det är lite annorlunda att vara på kalas här i Indien.

På kvällen så gick vi till klubbhuset och beställde pasta och vitlöksbröd och medans vi väntade så badade Sebastian och Alexander ingen av dem hade badkläder med sig men Sebastian han badade naken och Alexander badade med kläderna på. Det är ju väldigt varmt just nu så han torkade och brydde sig inte att han blev blöt.


måndag 11 april 2011

40-års fest i Palm Meadows

Glad 40-åring med champagne i handen...
I lördags var vi inbjudna på 40-års kalas hos ett annat svenskt par som kom hit till Bangalore ca en månad efter oss. Deras dotter I går på samma dagis som Sebastian och är i samma ålder och deras son I är en månad äldre än Olivia så deras familj ser nästan ut som våran förutom Alexander då. :-)

Oavsett så var vi inbjudna till öppet hus och vi gick dit vid halv fem tiden och möts av en fantastisk buffe med italiensk mat ifrån Toscana ( kan inte bli fel ). Det var fullt med folk överallt och barn och vuxna i alla möjliga åldrar. Det skålades och barnen kunde vara i grannhuset och måla och leka ( som mina barn utnyttjade flitigt tack så mycket R och C som stod för underhållningen av barnen utan er hade inte partyt varit lika roligt för mig och Roger.)
J med myggmedel när det blev mörkt behövdes det i värmen då man vill ha
dörrarna öppna ut.

Olivia sov en stund ute i vagnen med myggnätet över.

Ljudnivån var hög och det pratades och lektes och det var varmt, det kändes märkligt att gå hem med barnen när det var kålmörkt i linne och inte frysa. Roger var kvar lite längre och jag tror att han var en av de sista som gick ifrån partyt. Vi hade med andra ord väldigt trevligt.
Tack familjen W för en underbar fest.

fredag 8 april 2011

PTC med Alexander

Idag har jag varit på PTC på TISB, vad är då detta undrar man. Till slut fick man hem en lapp där det stod att PTC stod för Parent-Teacher Conferance eller även kallat kvartsamtal hemma i Sverige. Den enda skillnaden var att vi pratade i en timme istället för den kvart som man gjorde hemma i Sverige.

Hon visade mig vilket test de gjort för att bedöma hans utveckling och pratade om svagheter och styrkor och hur han presterade i skolmiljön och hur bra han kan kommunicera numera.

Vi pratade också om hur vi skulle kunna bidra till multikulturella veckan som de skall ha i slutet av maj. De har gått igenom Japan och nu pratar de om Sverige och visar för alla i klassen hur andra länder och kulturer ser ut. Sedan är tanken att vi skall se vad de har lärt sig i slutet på maj på liknande sätt som vi fått se på sience fair etc.

Jag och Roger kan knappt tro att det är sant hur mycket han lärt sig sedan i november då vi kom hit för fem månader sedan. Kan ni fatta i morgon är det precis fem månader sedan vi satte oss på planet för att flyga till Bangalore.

Det känns som vi nyss kom hit men samtidigt inte. Vardagen finns där och som jag och Roger säger det är inte Indien som är jobbigt utan våra tre små underbara monster till barn vi har. De är jobbiga på olika sätt. Olivia för att hon inte kommit in i bra rutiner ännu (somnar sent och ammar fortfarande), Sebastians för hans trots, han bara måste testa gränser hela tiden och skriker och är allmänt jobbig när han är trött (han vill inte somna kvällstid då han fortfarande sover middag på dagis) och Alexander för att han alltid skall ha uppmärksamheten även när vi måste ägna oss åt de andra två. Idag tex lyckades han montera ner gungan på balkongen genom att väldigt smart och elegant ställa ett lekbord under gungan för att ta bort vikten ifrån kedjorna och sedan häktade han av en länk vilket gjorde att alla andra föll och hade de haft otur hamnat på både honom och Sebastian. Han är helt enkelt för smart för sitt eget bästa.

Oavsett så älskar jag dom alla tre...


De minsta syskonen...




Min nya leksak...

Under denna vecka har jag lekt en hel del med min nya telefon, det var den presenten som Roger hade med sig ifrån Sverige till mig. En likadan som han har fast modellen större och nyare... Den har jag lekt med hela veckan och jag är supernöjd.  Har dock inte fått MMS att fungera ännu. Kanske blir ett besök direkt i butiken som förra gången. Tror det skall prata med Manju om det.

En HTC sense

Stor skärm och peksådan och när man väl
vant sig så är det en fröjd att använda.

Men andra kära kamrat som åstadkommer de flesta blogginläggen. Min Acer.

En ny omgång bananer hänger för plockning inomhus

Finns minibanare som dock inte är så goda mest
skal, men fina  att titta på.

8 månaders kontroll - Olivia

I Onsdags kom jag äntligen iväg. Olivia har varit snorig så jag har inte velat åka till doktorn för hon skulle ta en påfyllnads dos för Hepatit B och då kan hon inte vara sjuk. Det bar av ner till stan och till hennes doktor som vägde och mätte och gav henne en spruta.

Min lilla guldklimp börjar bli tung att bära särskilt i bilbarnstolen..
Hon väger numera ca 8 kilo, (ca eftersom här väger de med kläder och full blöja på) är 62 cm även det ca och 43 cm runt huvudet.

Som jag sagt tidigare så kryper hon och går längs med möbler numera. Kolla in videor nedan...






Falskt alarm och simskolefortsättning...

På tisdagsmorgonen trodde jag att Alexander hade fått halsproblem igen för han hostade och hostade och eftersom han går i simskola så ville jag kolla upp det. Det visade sig vara bara en mild halsinfektion och han fick ingen medicin. Ärligt talat skämdes jag att jag hållt honom hemma ifrån skolan.

Lunchen intogs på klubbhuset med A som precis kommit hem ifrån en semester på Maldiverna. Låter skönt och mysigt men dyrt. Frågan är om det är lämpligt att åka dit med småbarn vi får väl se. Skall man dit skall man väl passa på härifrån...

Vi gick till simskolan vid 3 i alla fall och här kommer lite bilder ifrån det.

Alexander i full mundering

Alexander med simläraren

Måndag - Ugadi firande och simskolestart.

Måndagen var en så kallad ledig dag för Roger och för Sebastians dagis som var stängt, dock så var inte Alexander ledig som går på en internationell skola och därför följer andra kalendrar. Han kommer har ledigt nu i slutet av April i stället.

Ugadi är ungefär som sista april man firar att våren och sommaren är på väg.

Jag och Roger tog det lugnt och försökte bara komma i kapp. Alexander påbörjade sin simskola på Palm meadows. Tanken är att han skall simma varje måndag-torsdag hela April för att bli mer bekväm i vattnet och lära sig grunderna för simning. Vi får se om han behöver fortsätta även i Maj sedan för att bli ännu mera bekväm.

Han var jätteduktig och första dagen gick mest ut på att han skulle träna på att ta vatten över huvudet.

På eftermiddagen på söndagen bjöd vi in K och H våra norska grannar på en öl på våran balkong och lite snacks. Då blev det bestämt att vi skulle äta middag gemensamt på en restaurang som heter Chili som serverar mexicansk mat.

Vi åkte två bilar och anlände till restaurangen med fyra föräldrar och 5 barn varav ingen är över 5 år. Alexander är äldst i barnaskaran, det blev livat och gott med fajitas...

Så skönt att Roger är hemma igen så att man kan hjälpas åt på kvällarna och man slipper ha dåligt samvete att Nannu och Manju måste jobba sent för att de måste hjälpa mig.

Söndag komma ikapp dag.

Söndagen var en tung dag, jag hade varit och köpt kött på lördagen så frysen var full med nya saker och förmodligen stack något ut så att frysen stod lite lite på glänt. Så söndagsmorgonen bestod av att slänga saker som blivit förstörda och packa upp det som hade klarat sig och en del får vi helt enkelt hoppas att det går att använda.

Det var främst glassen som blev förstörd samt att jag var tvungen att plocka ur allt torka av och förpacka om en hel del. Så nu skall jag äta ur frysen ordentligt innan jag köper nytt nästa gång. Förstår inte måste vara Bergströms genen som gör att frysen måste vara så full...

Vi åt i alla fall jättegoda jumobkräftor på lördagen som Nannu lagade till enligt ett indiskt recept, det får bli en rätt på nästa middagsbjudning vi har.

Roger kom hem med en hel del godsaker, hårt bröd och en tub kaviar, ost och marabou mjölkchoklad med daim i och sedan en del godis till barnen.Han missade dock att köpa smågodis, hade velat haft kokostoppar ni vet med skum och choklad...

Oavsett så är det inte så mycket som man saknar här, skulle vara falukorven men den kan man klara sig utan tills vi kommer hem i sommar, skall även äta lax och abborre.

Roger led av jetlag på söndagen och sov och vilade mest och vi åt resterna av pajen.

Utprovning av gunga...

På fredagen blev den klar men invigdes först på lördagen av barnen, gungan. Den blev riktigt bra tycker jag. Dessutom ryms vi åtminstone två vuxna samtidigt på den. Lördagen bestod av mest att vänta tycker jag, Roger skulle komma hem på natten ifrån Sverige och barnen och jag skulle överleva dagen.

Här kommer lite bilder ifrån dagen..

Sista handen vid gungan.
Lyckliga barn provar gungan

Alexander spelade playstation med grannkillen halva dagen

Köttfärspaj med svarta oliver blev middagen

fredag 1 april 2011

Lite filmer

Hejsan

Här kommer lite filmer som jag tagit på senare tid.

Den här är ifrån idag på TISBs simningsuppvisning när Alexander deltog.
Den här är på Olivia när hon åt melon härom dagen.
Här är ifrån födelsedagskalaset som Alexander och Sebastian var på häromdagen.

KG Swimgala

Alexander sitter vid poolen och väntar på sin tur...

Strax innan start med polarna i klassen.

I poolen in action.




Efteråt räknades skatterna...
Idag har vi varit på TISB för att titta på Alexander som hade simuppvisning, nu var det inte så mycket simning ifrån hans sida då han fortfarande inte gillar att få vatten i ansiktet, tanken är att jag skall sätta honom på simskola här i maj.

Oavsett han och hans klasskamrater hade olika lekar i poolerna.

Våran snickare börjar vara klar med gungan. Den skall bara torka också. Min obligatoriska massage blev av också tack vare att Manju numera kan åka och hämta Sebastian själv utan problem.