söndag 26 juni 2011

Vi har ankommit och mår bra...

Nu har jag varit i Norrland nästan en hel vecka och resan gick över förväntan. Vi har firat midsommar och träffat mormor och morfar och andra släktingar. Dessutom har barnen lekt och lekt och lekt och åkt höskrinda och åkt båt.

Jag har lite dålig intenet uppkoppling så det kommer inte så mycket bilder nu, återkommer när det finns bättre internet uppkoppling att tillgå.

En sorgens dag...

Idag gick våran Gustav bort. På morgonen var han där och på eftermiddagen borta. Så fort det kan gå livet. Ena stunden finns man i nästa är man borta. Det gäller att ta vara på varje dag av vårt liv...
Gustav blev 10½ år gammal.

Vi kommer sakna dig våran allra käraste vovve...

söndag 19 juni 2011

Nu bär det iväg...

Packar och väger väskorna, snart bär det iväg med tre barn själv hem till Sverige. Jag vet inte när jag kommer åt internet nästa gång så om det dröjer...

Ha en underbar sommar och så syns vi antingen i Sverige under vårat besök eller här hemma i Indien igen i  augusti...


fredag 17 juni 2011

Sommarlov Sebastian...

Idag var Sebastians sista dag på WeCare, han har gått där under våren eftersom han inte kunde börja TISB förrän han fyllde 3 år. I höst kommer han åka med samma buss som Alexander till och från skolan. Han är redan exalterad för han skall få åka med bussen precis som "sander" som han säger.

När jag frågade vilken typ av avslutning de ville ha så bad de mig köpa en "eggless och creamless cake", sagt och gjort jag bad Manju fixa det. Orkade inte baka eggless och creamless själv. Något som är bra här i Indien är att man kan köpa allt och få det hemkört till rimlig kostnad, kl 10.00 skulle kakan levereras, kl 11.00 skulle jag vara på dagis. Inte helt oväntat dök kakan upp 11.00 och vi kom 20 minuter efter 11 till Wecare.

Väl där så fick jag läsa en saga. Jag hade tagit med mig en typisk svensk saga. Halvan och ambulansen som jag översatte för ett stort gäng med indiska barn och Sebastian. Jag tror det blev uppskattat. Sedan gick vi ut i matsalen och där serverades kakan till alla barnen och de sjöng happy birthday (fastän han inte fyller år :-) så himla indiskt) och sedan så packade vi ihop och åkte hem.

Dagisavslutningen firades genom ett besök på gyllene måsen och sedan ett par varv med att åka trampbil...

Nu sitter han klistrad framför youtube som han gjort hela veckan när han kommer hem... Han väljer klippen själv och ser ut som ett fullblodsproffs. :-) Ja ja vart skall detta sluta.

Drygt 7 månader....

Den 9:e juni hade vi varit 7 månader i Indien, Bangalore. Jag tänkte att det var dags för lite eftertanke så här innan man åker hem till Sverige igen på semester.

Första månaden var jättetuff, främst för att vi först bodde på hotell, det låter väl som en saga att kunna bo på hotell, men efter ett tag så tröttnar man på att inte kunna beställa kvällsmaten när man vill och man vill bara rå om sig själv. Säga hej till hotellpersonal hela tiden. Det enda jag saknar ifrån de tre veckor vi bodde på hotellet är att kunna beställa en nygjord omelett på frukostbuffen. Men det går faktiskt att göra omelett själv.

När vi sedan fick komma in i vårat älskade hus i Palm Meadows så kändes det som vi började det riktiga livet i Indien, dock var första tiden ganska spartansk då vi väntade på våra möbler som skulle komma med containern. Tanken var att våra grejer skulle komma innan julen men i slutänden dök möblerna upp i slutet på januari då hade vi bott i huset utan våra egna grejer drygt 1½ månad. Det var jobbigt och det är tydligt att där man har sina grejer är hemma. Barnen saknade främst sina leksaker.

Barnen tog det hela över förväntan, visst Alexander ville inte gå till skolan i början då han inte förstod speciellt mycket men när det gått en månad så gick det hur bra som helst. Sebastian var deppig och saknade Sverige jättemycket och ville "åka hem" ända fram tills han började dagis i januari. Så här i efterhand borde vi stoppat honom direkt på dagis. Olivia har det varit minst besvär med, hon har hela tiden bara hängt med.. Hon är ju mer Indier än Svensk då hon faktiskt bott längre i Bangalore än Västerås under sin levnadstid.

Vi har kommit i bra ordning och att vi fixade tak på altanen har jag inte ångrat. Partyt förra helgen hade aldrig gått att genomföra om vi inte hade haft tak då precis innan vi skulle börja grilla kom en typisk regnskur.

Vi har mått bra här även om hostan jag hade var väldigt långdragen. Alexander har tyvärr drabbats av halsfluss upprepade gånger. Sebastian som jag var mest orolig för innan han har klarat sig bäst. Hans förkylningsastma är mycket lindrigare här om det beror på att vi har rätt medicin att ge honom nu eller om klimatet här passar vet jag inte. Skönt i alla fall att inte behöva springa till sjukhuset hela tiden med honom. Dock har han varit lite av en olyckskorp våran lilla med diverse blessyrer, sydd haka och ärr i ansiktet.

Jag har kommit in i lyxhusturlivet med många nya vänner till följd, dessutom då maten är så billig här i Indien har vi verkligen kunnat lyxa med restaurangbesök som vi aldrig kunnat haft råd med om vi hade bott i Sverige.

Det är mycket bilåkande i Bangalore men å andra sidan har vi sluppit alla overaller och blöt snö med tre småbarn. Vi trivs och har hälsan och har förmånen att ha hjälp hemma och en egen chaufför som kör en vart man vill och kan landet och dess seder. Nu när Olivia äntligen har slutat amma och klarar att vara utan mamma längre perioder så kommer livet bara bli bättre. Känns som den värsta småbarnstiden är över då jag bara har ett blöjbarn och Sebastian har kommit över den värsta treårstrotsen (som inföll vid 2½).

Jag och Roger brukar skoja och säga att det är inte Indien som är jobbigt utan våra barn som tar musten ur oss. Men visst kan man sakna saker men vi har än så länge inte varit borta så länge. Jag har mest saknat personer inte Sverige som sådant.

Med internet så kan man hålla kontakten och få information om vad som händer och med våran ip-telefon har vi ringt som om vi bodde hemma i Västerås.  Nej vi ser fram emot ytterligare ett år i Indien men först skall vi åka hem och hälsa på nära och kära...


torsdag 16 juni 2011

En sista...

manikyr och pedikyr och jag slog till med en massage också... Man måste frossa i det som är bra med Indien. I Sverige unnar jag mig massage när jag har ont, riktigt ont... Fotvård när fötterna ser för taskiga ut, men manikyr sker väldigt sällan som tex inför bröllopet ifjol. Innan dess kan jag inte komma ihåg när jag gjorde det senast. Här i Indien har jag gått väldigt ofta, å andra sidan visar man tårna hela tiden så det är ett större behov här än i Sverige att se tjusig ut om tårna.

Mamma med Olivia ifjol på verandan på Hemsön... 

Pappa med svampskörd ifjol höstas, saknar er båda mycket...
I morgon fredag skall Sebastian säga hej då på WeCare då han börjar TISB precis som sin bror i augusti, har beställt en eggless och creamless cake.. (orkade inte baka själv då den inte fick innehålla varken ägg eller grädde... ) De bad att jag skulle läsa en saga också för hela gruppen. Skall bli intressant.

Roger har varit sjuk i två dagar men idag var han på benen igen och åkte till jobbet.

Nu är det bara 3 dagar innan jag sätter mig på flyget med barnen hem till mamma och pappa och Sverige...
Längtar....

Har börjat skriva packlista och gått igenom grabbarnas garderob, men inte mer än så i packningsväg...

Betydligt bättre...

Igår vad det dags för återbesök med Nannus dotter och få reda på provresultaten, Nancys värden var betydligt bättre men inte inom ramen för vad det skall vara, hon skall äta 75mg/dag istället för 50mg/dag i två månader för att se om värdena blir bra då.

Nannus yngre dotter Kithana med Olivia, bilden är tagen av S (tack så mycket)
Hon känner fortfarande av trötthet och ibland huvudvärk, men jag tycker själv att hon såg mycket bättre och det kan väl bero på att denna gång var hon inte illamående och spydde på väg till sjukhuset som förra gången. Nytt besök alltså när vi är tillbaka i augusti.

Jag bad även doktorn kolla Alexander i halsen för att se att hans halsinfektion var helt borta och jag kollade själv. Såret jag såg innan kuren var helt borta. Däremot kommenterade doktorn att han hade stora tonsills (halsmandlar??) och de kan man ta bort. Jag och Roger har varit inne på det men det är nog något vi sparar tills vi är hemma i Sverige igen. Nog för att vården här borta är bra om inte bättre än i Sverige, det är nog mest ifall något skulle gå fel så vet man vad som gäller försäkringsmässigt.

Skall dock boka tid i Västerås och få en läkare att säga att han borde ta bort dem så han hamnar i kö för att göra det i alla fall..

Innan sjukhusbesöket åkte och jag handlade lite matvaror så att Roger skall ha i frysen när jag är borta, Roger kommer ju inte efter till Sverige förrän tre veckor senare. Tur att han har Nannu som tar hand om honom medans jag är borta... :-)


tisdag 14 juni 2011

Nytt besök på RxDx

Idag har jag varit med Nannu och hennes äldsta dotter till RxDx igen. Vi träffade doktorn och han skrev ut vilka prover som skulle tas, vi gick upp och tog dessa och fick åka hem. Resultatet kommer imorgon efter klockan 3.

Nere vid vattnet, solen går nästan aldrig ner denna tid på året som jag kommer hem.

Så här mycket träd tror jag inte det det finns nu, men där ligger den stugan.

Samma vy, men annat ljus

Blir aldrig less på detta...

Genom fönstret över fjärden här har många glas vin åkt nerför strupen.

På berget på ön, vissa dagar ser man ända bort till Högbondens fyr...
Nannus dotter mår bättre men kan fortfarande ha ont i huvudet, få ibland bensmärtor etc. Doktorn tror att hon måste ha högre dos, det kommer ta lite tid att ställa in rätt dos verkar det som när jag surfade runt på sjukdomen.

Skall bli intressant och se om hennes värden har blivit bättre av sex veckors medicinering.

Återkommer i morgon i ämnet.

Stella har varit här som barnvakt under tiden vi var på sjukhuset.

Så här dags om en vecka så har jag varit en hel dag i stugan på Hemsön, jag längtar. Lägger in lite bilder på Hemsön så ni förstår..

Kort ifrån ifjol med den nya stugan i vyn och mer dramatik...

Barnen längtar nog till detta, frihet vid strandkanten. Var är alla Indier???

söndag 12 juni 2011

Lugn söndag...

Idag har man inte gjort många knop efter gårdagens fest. Roger åkte på stan med en kollega på besök och då passade jag på att sova lite tillsammans med Olivia medans Alexander var hos en kamrat och lekte.

De vanliga buketterna hade jag köpt på fredagen.

Vacker kombination i vitt och mörkrosa.

Indisk välkomstgirlang

Maffigt arrangemang för fönstersmygen.

Krukorna kom äntligen upp på väggen och här med fantastiska snittblommor i dem som prydde väggen.

Lite mera i detalj

Mina gäster vet att jag tycker om blommor och kom med två fina buketter

Den något mindre arrangemanget för hallbyrån var också fint, här är dock dagen efter så ljuset är inte lika bra.
Sedan röjde jag lite efter gårdagens fest och på morgonen hade jag vinkat av Nannu och hennes döttrar med rester ifrån festen som hon kunde ta med hem till sin familj.

Här kommer lite bilder på blomsterarrangemanen jag hade under festen, kan ni fatta dessa fyra uppsättningar samt girlangen över ytterdörren kostade mig 2500 INR ca 350 kronor... Undrar vad samma sak skulle ha kostat i Sverige.

Håll till godo, jag kommer frossa i blommor så länge jag bor här i Bangalore.

Grillfest med goda vänner...

Igår lördag hade vi grillfest, vi hade bjudit ett antal par som vi känner och totalt var vi 13 vuxna och ca 11 barn i olika åldrar Olivia var minst och K äldst.

Fördrinken serverades..

Mingel pågår...


Grabbarna till och med åt framför playstation...

Nannu min klippa i köket...

Lite senare och mer mätta i den ljumma kvällsnatten... Gungan var ett
bra bord.

A i soffan poserar inför kameran.

Många och långa diskussioner pågick under kvällen.

Familjen E var med och åkte nästan direkt till flygplatsen
för sommarhemresan till Sverige. Nästa vecka är det
våran tur att åka hem för sommaren.
Hela dagen innebar febril aktivitet, det sista inhandlades och vi fejade och lagade mat och donade och jag duschade lite för sent så första gästen hann komma under tiden jag stod i duschen. Dock så bjöd vi på mousserande vin till fördrink och sedan började vi grilla på våran grill och två inlånade. Barnen fick hemmma-gjorda köttbullar och makaroner som åt med god aptit. Sedan hade alla fått ta med vad de ville grilla själva.

De flesta hade valt oxfile då det är väldigt billigt här i Indien. Själv hade jag gjort en enkel marinad med olja och soja och salt och peppar och honung och timjan och köttet var väldigt mört och gott. Som tillbehör hade jag gjort potatis-gratäng och väster-bottenpaj och så hade vi gjort en stor grönsallad och såser fanns i form av mangosalsa och raita (indisk variant av tatzsiki) och även färskt bröd i form av painriche och ost fanns.  Jag tror att mamma och pappa hade varit stolt över min buffé. (Mamma du borde  dock ha lärt mig hur lite det faktiskt går åt när vi är så många för jag fick över två gratänger och en hel paj samt sallad)

Vi satt lite spartanskt på våran balkong och på svensk midsommar maner så kom en regnskur precis när vi skulle tända grillarna. Som tur var gick det över och tvärt emot Sverige så blev det varmt och skönt igen så vi kunde sitta ute på balkongen ända tills sista gästen gick hem.

Det var full rulle och barn skrek och bråkade och grät och lekte och skrattade, folk åt med god aptit utifrån vad jag kunde se och jag och Roger var mycket nöjda med kvällen dagen därpå. Men jag hade aldrig kunnat ha så roligt om inte min hjälte för kvällen Nannu och hennes två döttrar inte hade hjälpt till och lagat mat och diskat och passat barn. Hur de stod ut på neder-våningen i den ljudnivån som det stundtals var förstår jag inte. (Nannu hävdade dock bestämt att indiska fester är likadana förutom att det dessutom är hög indisk musik och det har hon rätt i utifrån mina egna något begränsade erfarenheter av dylika sådana)

Till efterätt gjorde jag under kvällen äppelpaj med vispgrädde och en svensk lite i förtid midsommartårta med jordgubbar på (jag frös in lite när det var säsong för att kunna ha till födelsedagstårtor nu i augusti)

Tack alla kära vänner för att ni gjorde våran grillfest så lyckad..

Matlagning inför festen.

I fredags så gick ugnen varm, jag och Nannu gjorde potatisgratänger och västerbottenpajer och förberedde så mycket som möjligt inför grillfesten på lördagen.

Här lämnade vi in gobelängen för inramning, Alexander var
med lite piggare nu efter medicinering.
Jag handlade för ett tag sedan en gobeläng som jag ville rama in inför festen för våra väggar är fortfarande rätt så kala. Jag och Roger jobbar som bäst under press och fick upp och röjt undan massor av saker. Det är en av fördelarna med att bjuda till fest man får gjort de där man går och drar på.

Även shopping stod på schemat eftersom färskvarorna som grönsaker och frukt måste köpas dagen innan eller samma dag för att hålla sig fräscht i värmen här i Bangalore.
Färdigt resultat, tyvärr ingen bra återgivning av färger och detaljer, tro mig den är fantastisk. Inramningen kostade 1800 INR = ca 250 kronor  (billigt med arbetskraft då materialet säkert var 90 % av den kostnaden)

Ny halsfluss och farväl A..

För vilken gång i ordningen har Alexander fått halsont igen. Vi fick besöka doktorn för ny kur. Denna gång fick jag till och med titta i halsen och man såg sår till och med.

Från vänster A och N och sedan A som vi tog farväl av i torsdags.
Han har tagit bort polyperna kanske det blir hals-mandlarna nästa gång. Skall kolla med BVC när jag är hemma i Sverige vad de säger. Hans halsmandlar är stora även utan förkylning så minsta infektion så blir det inte speciellt skönt för honom.

Mitt stora problem är att han inte säger att han har ont förrän de har gått så långt att mandlarna är såriga... Ja ja, tur vi är i Indien och jag har snabb tillgång till läkaren.

Efter detta så intogs en god pizza på en avskedslunch för en av kompisarna här i Indien A. Alexander hade tur för en av de andra svenskorna hade sin son med sig som han kunde leka med när vi blev tråkigt långrandiga (enligt Alexander alltså)

A ha det bra i Sverige och vi hörs av... 

Lugn onsdag.

Veckan har varit lugn, jag och Alexander har varit lite runt om och handlat och förberett inför lördagens grillfest, i onsdags så lunchade jag med A och A och Alexander var också med. Alltid trevligt med ett avbrott och snacka lite med andra likasinnade.

Jag och Nannu började planera inför helgens grillfest på balkongen.

tisdag 7 juni 2011

TISB avslutning...

Idag har Alexander haft sin sista dag på TISB, vi hade fått order om att hämta dem i klassrummen där omdömena även skulle delas ut. I morse kom jag på att jag kanske måste köpa något till lärarna (verkar inte vara vanligt här i Indien men det kändes konstigt att inte göra det för det gör vi i Sverige) det blev var sin blombukett (380 INR = 54 SEK) blev det i alla fall.

Alexander gör choklad på skolan...

Alexander med sin danspartner på uppvisningen i nov.

Alla tusen och en natt killarna...

och alla tjejerna... Visst är dom söta.



Pysseldagen, aussi ifrån Australien.

Alexander på väg på utflykt med skolan. Här i bussen.

Tittade bla på änder.

Klappade åsnor och kor...

Här framför en gigantisk termitstack, den hade jag själv velat se.

Hönor av alla dess slag.

Här övar han inför uppvisningen för oss föräldrar, hur ägget blir höna.

Samma här men med hatten på.
Alexander fick ett diplom för fantastiskt progress during the year, han kunde inte ett ord engelska när han kom och nu kan han både skriva och prata relativt bra på engelska så jag var himla stolt mamma och han var stolt när han gav dem var sin blombukett. Dessutom fick de en cd-skiva med alla kort de tagit under året på deras olika aktiviteter och utflykter samt ett skriftligt betyg. Himla roligt med bilderna. Kommer bifoga en del.

Fröken sa att Alexander hade sagt att de behövde bara sakna honom lite då han kommer tillbaka i höst efter ha varit hemma i Sverige (Han skall ju gå om samma klass och ha samma lärare nästa år). Himla sött sagt av Alexander.

Efteråt så tog vi bilen till Mc Donalds på hans begäran för att fira att skolåret var slut.

Nu sitter han och spelar playstation med sin franska skolkamrat C, samma som han var på födelsedagsparty på i förra veckan.Hoppas bara att hans feber har gett med sig nu, antar att det beror på att han också håller på  att få en ny tand (denna gång den riktiga som stannar... :-) )

Sjuk dag...

Igår var en sjuk dag, jag mådde illa och var supertrött och dålig i magen. Så kan det gå om man är ute och svirar för mycket. Idag känns det bättre även om jag fortfarande har ont i huvudet.

Även Olivia har feber men det beror på tänderna hon håller på att fyra i överkäken och hon har gnällt hela natten och jag tror att hon kommer ha feber hela dagen idag (läs tisdag).

Alexander hade feber igår och i morse när han skulle gå till skolan hade han också feber. Men jag stoppade i honom ipren eftersom det var sista dagen och jag ville inte att han skulle missa sista dagen på läsåret.

Nu väntar långa sköna lediga dagar för honom och lite jobbigare dagar för Mamma :-) 

söndag 5 juni 2011

Trerätters middag och söndagsbrunch...

Helgen har verkligen varit i ätandes tecken, det började med att vi var en sväng på forum value mall med barnen och åt på mc donalds och följdes av lite shopping. På kvällen var vi bortbjudna till familjen E tillsammans med ett annat svenskt par med barn i Olivias och Sebastians ålder.

I och Sebastian myser i fåtöljen framför tvn.

Den goda röbetssalladen till förrätt. Barnen fick äta innan
oss medans vi tog en fördrink på balkongen.



K och Sebastian i samma fåtölj denna gång med popcorn...

Olivia hade vissa problem med att somna på bortaplan,
hon sov ett tag men sedan vaknade hon med feber ifrån tänderna och somnade
inte igen förrän vi var hemma i huset igen.

Sebastian somnade dock gott liksom Alexander i Ks rum framför lilla datorn.

Stora A somnade också dock först efter att cricketen var slut på tvn.
Vi fick en fantastisk röbetssallad till förrätt och till huvudrätt en väldigt mör oxfile med klyftpotatis till efterrätt spritmarinerad mango med glass. Det var en typisk kaotisk barnfamiljsmiddag, barn sövdes till höger och vänster, det var toalettbesök med kissnödiga småbarn och plötsligt kunde man sitta helt själv vid bordet under ett par minuter. Det blir lätt så när det är sju barn närvarande förutom de sex vuxna.

Alexander och Sebastian somnade och vi fick väcka stackars Alexander när vi skulle hem mitt i natten för att han skulle kunna cykla hem, vilket han gjorde utan problem...

Det var mysigt och se hur Karolina myste med de två mindre barnen och hur Sebastian gillar dagiskompisen I...

På söndagen var det brunch med familjen E och familjen N och även stundtals familjen Z som egentligen satt med norrmännen som hade träff på Leela. Som vanligt åt och drack man alldeles för mycket men det var supertrevligt och barnen såg vi inte till knappt förutom vid toabesök och när lekrummet stängde vid halv fem..



Den vanliga efterrättsbilden.

Delar av gänget på bild, med gästande M ifrån familjen Z.

Olivia var trött efter lördagskvällens middag hos familjen E.

A, gästande N och A sippar på champangen strax innan stängningsdags...