måndag 28 november 2011

Sjuklig start på...

besöket fick vi... Vi hann inte mer än säga hej och sedan blev jag dålig. Här i Indien som ni kanske vet så är Indienmage ett begrepp, dvs man kan vara dålig i magen av och till. Jag trodde det var en sådan version men det visade sig snabbt att denna gång kom jag inte undan så lätt.

Julstjärneträd på vårat område, jag har ett själv men inte
lika stort och ståtligt och rött och fint..

Nyöppnade Phoenix väl värt ett besök för oss hemmafruar...

Våran sopbil som kommer en gång om dagen, vi har en
för trädgårdsavfall också .

Hard Rock Cafe besök utan mig...

Sebastian hade med sina bilar som han radade upp...

Väldigt lång rad blev det och han var sysselsatt en stund...

Härlig bild på kamel på gatan, inte så vanligt hemma (inte i Bangalore heller)

Jag tycker dock att soptunnor hade varit bättre..
Ingen spottar här ändå.

Någon lånar Olivia som vanligt.

Eller vill ta en bild ihop med henne, denna gång slapp
inte Roger undan heller.

Fattigdom finns det gott om, denna fina bild fångar en gumma som
försöker försörja sig på ålderns höst.

Härlig bild på två busfrön...

M utanför Phoenix med K i släptåg.. Saknar er...
Utan att gå in på allt för många detaljer så kunde jag inte lämna huset och det var inte en trevligt tid jag spenderade den dagen. Med andra ord var våra gäster förvisade till att underhålla sig själva medans jag tyckte synd om mig själv.

De tog en morgonpromenad i området och en biltur till ett nyöppnat shoppingcenter i Whitefield och sedan slappade de på våran balkong i solen och fick lite solsken på sig. Inte så vanligt hemma i November.

På tisdagen var jag fortfarande dålig men eftersom både barnen och Roger var ledig (ännu en indisk högtids-/festivaldag som jag inte kommer ihåg namnet på just nu) så tog de våra gäster ner på stan för att besöka den botaniska trädgården i Bangalore. Därefter intog de en hamburgare på Hard Rock Cafe och upplevde ytterligare kulturchockar i trafiken då de såg förutom kor på gatan även kameler.

Jag själv åt en god rostad macka...Allt jag försökte göra var att bli frisk till vår resa till Dehli-Agra-Jaipur som skulle gå av stapeln senare samma vecka. Det jag lyckades göra vilket inte händer så ofta nu när jag pluggar och har tre barn att ta hand om är att jag plöjde böcker. Svenska böcker... Härligt. Synd att man måste vara sjuk för att göra det.

Det är alltid roligt och se vad andra fastnar för när de är här. Alla bilder i detta inlägg är tagna av antingen K eller M som är våra besökare. Tack för fina bilder...



fredag 25 november 2011

Efterlängtat besök....

Under hela vårat första år här i Indien så har vi inte haft något besök, men plötsligt så har H varit här och i slutet på oktober var det dags för nästa efterlängtade besök. Rogers syster och bror M och K.

Varthurmarknaden

Varthurmarkanden, visst är det härligt med alla färgerna och överflödet...

Olivia ville inte riktigt sitta still under middagen på kvällen...

Olivia på vår balkong...

Våran fina gata ifrån balkongen, (bilderna är lånade
ifrån M)

Våran verklighet nedanför vårat
sovrumsfönster, när man behöver påminna sig om
alla inte bor lika bra som vi i Indien.

Levande hönor/kycklingar färdiga för att köpas och nackas...

Här hänger de, nackade och plockade :-)

Det är aldrig ont om folk i Indien, Varthur marknaden (Ms bilder)

Alexander spexar inför Ms kamera...
Natten mot söndagen (läs 30/10) så åkte Roger och hämtade upp dem på flygplatsen, allt hade gått bra förutom att det tog lite tid att komma ut ur flygplatsen då blanketter blev felifyllda (måste fylla i blanketter som skall ha stämplar innan man kommer in i landet) samt att det tog tid innan K fick sin väska.

Trötta men vi glatt mod kom de hit och hoppade i säng. Med sig hade de godsaker ifrån Sverige som vi behöver och längtat efter. Tack för att ni släpade grejer... :-)

Efter ha sovit ut så bar det av till en närbelägen marknad, samma som H var på när han var på besök där gick vi runt ibland stånden och insöp den indiska atmosfären och tog bilder, barnen var glada över Sverigebesök och kunde knappt låta bli att klänga och hoppa och sitta i knä etc. Den enda som var lite avvaktande var Olivia som inte känner K och M så bra av naturliga skäl då hon endast var 3 månader när vi åkte hit till Indien för ett år sedan.

På eftermiddagen fikade vi på balkongen och på kvällen blev det middag på klubbhuset för att de skulle få en bild av hur det är där kvällstid. En bra första dag....

Diwalifirande...

På fredagen veckan då det var Diwali var vi bjudna på gatufest hos våran indiska granne. Mitt över vårat hur bor en indisk familj som har en son som brukar leka med Alexander nu och då trots att han är typ två år äldre.

Blommor tog jag också med förutom sockerkakan

Blomsterhandlaren hade egentligen inte tid med mig, det var
 Diwali och alla hade beställt blommor i hela regionen, det var fantastiskt att
se hur han ropade upp beställningar och alla hans
personal (ca 5-8 pers) verkställde orden och packade ihop
blommorna i flätade korgar med tidningspapper som skydd.
Hela gatan var inbjudna även om inte alla kom då många passade på att resa bort denna vecka då många var lediga ifrån jobb och skolan. Vi som snart skulle få besök höll oss hemma och vi gick gärna på fest. Det var knytkalas och vi hade inte med oss mat men jag gjorde en sockerkaka och tog med den då jag vet att alla indier (samt svenskar) gillar sötsaker.

Det bjöds på enkel god indisk mat som var anpassad till oss utlänningar (dvs lite mindre kryddor än vanligt) och det var en fest där man åt stående eller sittandes med en tallrik i handen. Det var trevligt och vi kom hem senare än vi trodde och vi träffade många av våra grannar. Det enda problemet vi har är att man känner igen alla men inte vet namnen. Otroligt pinsamt. Nästa gång skall jag propsa på namnbrickor :-)


torsdag 17 november 2011

Pluggvecka och pooja för bil...

Dagarna efter att H åkt så var det plugg för hela slanten som gällde. Jag var tvungen att komma ikapp och gärna ligga lite före innan Rogers syster och bror skulle komma och vi åka till Dehli ihop. Dock hann jag med lite annat också som ett indiskt tupperwareparty.

Min stora lilla kille somn lärt sig cykla på sin cykel med stödhjul...

Så här ser våran säng ut ibland, var skall vi sova undrar vi,
vi bär dem till sina sängar och  tio  minuter kommer åtminstone
en unge tillbaka i retur. Oftast den störste av dem.

Underbar morgon med alla tre
barnen då Roger var i Sverige .

Sovande Olivia efter en promenad med
underbara barnvaktshjälpen F.

Sebastian denna gång med hjälmen på huvudet och obligatoriska
smutsen kring munnen.

Olivia har också buset i ögonen som Sebastian ofta har,
hon börjar också bli stor min lilla sötnos.

Indiska kläder gällde då de skulle firas indisk högtid. Här
med svenska kompisarna  N och M. M går i samma klass om Sebastian.

De står oftast inte still när jag vill ta bilder...

Vi äter på dominos efter fyrverkeriäventyret sisådär fram emot halv tre...

Barnen var väldigt hungriga vid det laget...

Lite av alla fyrverkerier man kunde handla, här ser man inte
att inne i butiken var så trångt att vi knappt kunde komma fram och
jag var rädd att tappa bort barnen.

Familjen Es bil dekorerad inför poojan.

dekorationerna i närbild.

Detta är inte vad ni tror, den är felvänd och helig symbol här...

Den andliga vägledaren inleder sin cermoni.

Mer i närbild.

Man offrar frukt och kastar pumpa framför bilen och man
kör över limefrukter och har rökelse och har massor av blommor
på bilen i cermonin och efteråt delar  man ut frukt och sötsaker.

Våran bil under cermonin.

Efteråt så smällde vi smällare och stora tomtebloss...
Jag handlade en hel del men det fanns fortfarande inte en sådan där visp som mamma och pappa har som faktiskt har gått sönder i plasten... Vill verkligen ha en sådan. Men men de har väl slutat tillverka den sedan många år. Vi år en god lunch ihop jag A och A och A på klubben.. Lite väl många med namn som börjar på A här just nu :-)

Jag lyckade få in inlämningsuppgift 4 för båda kurserna samt få rättat och godkänt alla tidigare innan K och M kom hit. Skönt att ligga i fas.

Innan de kom så firade Indien en av deras största högtider Diwali, så barnen var lediga nästan hela sista veckan i november pga det och vi inledde det hel med att göra en försenad välsignelse av våran bil, det skall egentligen göras under Dushara högtiden men då var vi i Goa men våra chaufförer hade fått tilllåtelse av deras andliga vägledare att genomföra poojan senare..

Vi samlades hemma hos A eftersom deras bil också skulle bli välsignad. Samma dag hade jag och barnen varit på fyrverkijakt som tog hela dagen. Helt crazy, köpte alldeles för mycket fyrverkerier men det var en sådan där indisk upplevelse som jag alltid kommer komma ihåg hur alla indier på en och samma dag köper fyrverkerier inför diwali för jag vet inte hur många miljoner.

Senare samma vecka onsdagen som flest smällare går av så smällde det oavbrutet i princip ifrån kl 16.00-23.00 och då menar jag inte små smällar utan sådana höga som får huset att skallra... Barnen lyckades lura till sig knallpistoler som de har lekt massor med. Ni vet sådana där som är förbjudna nu för tiden i Sverige och som inte ens går att köpa längre men Roger menade att han inte dog av att leka med dessa när han var ung när jag erkände mitt misslyckande som ansvarsfull mamma :-)

Ja ja, barnen växer och det sker nya saker hela tiden.. Olivia pratar enstaka ord nu och förstår nästan allt vi säger och Sebastian han har lärt sig cykla med stödhjul och Alexander pratar obehindrat på engelska nu med alla han i princip möter precis som hemma fast då på svenska då.

onsdag 16 november 2011

Commercial street och fish spa...

Efter India night så hade H bara några få dagar kvar hos oss och ville hinna med så mycket som möjligt innan han åkte vidare på nya äventyr i Indien. Måndagen efter India night så åkte vi ner på Commercial street för lite shopping samt strosande bland myllret. Vi var ett ganska stort gäng då A och H och F också hängde på.

En favoritgata på Commercial street

Damerna shoppade.. F och H var inte lika roade av shoppingen.

Russel market.

Dessa gick nog också att köpa om man hade velat :-)

Fler bilder från russell market.

Pooja blommor för bilarna.. Såldes i massor.

Jag och H på Fishspa...

Fiskarna gillade Hs fötter mer än Felicias. 

F och H fick knappt ner fötterna, tills slut kunde de sitta tillräckligt still så jag fick en bild.

Russel market, undrar hur lång tid det tar att stapla allting.

Mina fötter i närbild på fishspat. M och P ni får prova när ni kommer... :-)

Här har de svårt att hålla kvar fötterna.... Det killas...
Vi damer fastnade i Rajastans kvinnans hål i väggen för vi ville köpa överkast (rättare sagt jag ville). Vårat gråa ikeaöverkast var rätt så smutsigt och de finns fina billiga överkast. Det blev inhandlat det men det tog ett tag. Under tiden så tog H och F en egen tur och tittade på allt möjligt.

Efter det bar det av till fruktmarknaden - Russel market som säljer blommor och frukt och även kött och fågel.. Där kan man få till fantastiska bilder om man är den duktig fotograf.

Något trötta i dammet bar det sedan av till Tatv för en god buffe av indisk mat, deras sallader var fantastiska den gången. Jag tror jag tog om av salladen minst tre gånger och deras kebaber är fantastiska. (Kebab = grillspett av kött, fågel, grönsaker etc).

Efter det blev det dagens höjdpunkt, fishspa. H ville göra det eftersom han läst att det var coolt. Man kommer in och någon tvättar ens fötter och sedan sätter man ner sina fötter bland myriader av småfiskar som äter förhårdnader etc på fötterna. Det kittlades kan man säga men efter ett tag pirrade det mest i  fötterna och när man dessutom fick 10 minuters axelmassage så blev man rejält avslappnad.