måndag 16 maj 2011

Hypotyreos - underfunktion av sköldskörteln

Så fick Nannus dotter en diagnos, att hon inte fått det tidigare beror på att Nannu inte haft råd att ta så många prover samt att enligt henne de tog det hela på allvar för att jag var med. Oavsett så tog det sju år av smärtor och konstiga symptomer..

När vi kom till RxDx dagen därpå för att hämta provsvaren och träffa läkaren igen så fattade jag inte speciellt mycket när doktorn beskrev vad Nannus dotter led av. Jag fick dock diagnosens namn så jag åkte hem och surfade på det hela. Jag fick ihop en hel del som jag sedan översatte till engelska och sedan skrev ut till Nannu.

Underfunktion av sköldskörteln visste jag inte så mycket om trodde det hängde ihop med struma men det är bara en del av det hela. Hur som helst så kan det ta tid att ställa in hennes medicinering som tyvärr måste fortgå resten av hennes liv ( hon är bara 19 år), som grädde på moset hade hon brist på d-vitamin. Ni vet den vitamin man får som droppar när man är liten i Sverige.

Så först fick hon en injektion av d-vitamin som hon skall ta fyra gånger och sedan fick hon hormon piller som hon skall ta under en månads tid och därefter skall nytt prov tas (THS) för att fastställa om hon behöver högre dos av hormonen, det kan ta upp till ett halvår innan hennes medicin är rätt inställd. Men jag tycker det måstet vara skönt för henne att veta att all trötthet och deppighet och andra konstiga symptomer hon haft beror på att hennes kropp inte kan producera en livsnödvändig hormon i kroppen.

Så skönt att kunna hjälpa till.

Här är lite länkar för er som vill veta mera.
http://hypotyreos.se/
http://www.skoldkortelforeningen.se/
http://www.thyroid.se/
http://en.wikipedia.org/wiki/Thyroid

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar