onsdag 24 november 2010

Appråpå byråkrati...

Här i Indien så är det en hel del byråkrati, men vi i Sverige är inte så dåliga heller. Rogers syster M (vår särskilda postadress i Sverige) hade fått hem ett brev ifrån Försäkringskassan som rörde att jag måste anmäla att jag flyttat utomlands.

Något förvånad och lite förbannad eftersom jag och Roger skickade in sådana papper till Försäkringskassan bland det sista vi gjorde efter ha stått i deras telefonkö för att få besked om vilken blankett och på vilket sätt man skulle fylla i den.

Det blev att stå i telefonkö ifrån Indien och ringa och kolla med Försäkringskassan vad som var fel. Det visade sig att när Skattemyndigheten informerar om att vi flyttar utomlands så skickar F-kassan automatiskt ut ett brev om avanmälan från försäkringskassan utan att kolla om någon sådan redan kommit in. Med andra ord övereffektivisering som generera merjobb för en annan men minskar jobbet för myndigheten.

Det kan dock diskuteras eftersom de fick ju svara på frågor om det, om de istället hade ägnat den tiden till att försäkra sig om att ingen blankett kommit in redan så hade de sluppit frågan. Ja ja, blanketten var bara att slänga i alla fall, de hade bara inte hunnit behandla våran inskickade blankett ännu.

1 kommentar:

  1. Fråga: Vilken adress kan vi skicka brev till er?
    Mormor Anette

    SvaraRadera